Ez az áfonyás-vaníliás párna süti a pár napja posztolt, vanília pudingos-szilvás receptje alapján készült. Mint, abban a bejegyzésben írtam, többféle verziót is készítettem, kisebb-nagyobb változtatásokkal. Ez a mostani is, egy ilyen továbbgondolt verzió.
Ez is ugyanolyan finom, pihe-puha tésztájú, krémes-édes, vaníliás, néhány szem áfonyával kiegészítve. Most 16 db süti lett és kicsivel több pudingot készítettem hogy jusson mindegyik kis négyzet közepébe, elegendő.
Mivel, (sajnos) hétfőn már kezdődik a suli, érdemes az ilyen típusú recepteket gyűjtögeti, mert nagyon szuper lehet egy ilyen finomság a délutáni uzsonnához.

Hozzávalók 16 db-hoz:
a tésztához:
2,5 dl langyos tej, ha lehet házi
5 dkg porcukor
40 dkg sima liszt
3 g száraz élesztő, vagy 1 dkg friss
3 dkg vaj
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat a fenti sorrendben bepakolom a kenyérsütőgép üstjébe: először a langyos tejet, majd a porcukrot, lisztet és a tetejére az élesztőt.
Dagasztóprogramra állítom és bekapcsolom a gépet, majd mikor már a tészta összeállt, hozzáadom a langyos olvasztott vajat és hagyom, hogy jól bedagassza a gép.
Én általában száraz élesztőt használok, de ha kenyérsütőgéppel készítem a tésztát és friss élesztőt teszek bele, azt is csak rámorzsolom a liszt tetejére, mert a gép tökéletesen eldolgozza és dagasztás közben picit melegíti is, így nagyon szép, kidolgozott kelt tésztát kapok.
Ha kézzel készítjük a tésztát, akkor egy mokkáskanálnyi cukorral édesített, kézmeleg tejben felfuttatjuk a friss élesztőt és úgy dolgozunk vele tovább.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes, hólyagos. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel. Majd enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk és 5 percig letakarva pihentetjük.

a töltelékhez:
125 g áfonya
3 db tojássárgája
6 dkg cukor
1 evőkanál liszt
2,5 dl tej
1,5 teáskanál vanília kivonat
Miközben a tészta kel, addig elkészítjük a vaníliapudingot.
Ehhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, vaníliával és a liszttel, majd a tejet fokozatosan adagolva és simára keverve vele, felfőzzük. Mikor kellően besűrűsödött, levesszük a tűzről és kihűtjük.
Az áfonya szemeket megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk.
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és 4×4 részre vágjuk, azaz 16 darab, egyforma négyzetet kapunk.
Mindegyik négyzet közepét a két hüvelykujjunkkal kilapítjuk, fészket készítünk úgy, hogy körülbelül egy centis peremet hagyunk. A sarkokat kissé összecsípjük.
Az így kiképzett fészkekbe egy-egy evőkanálnyi pudingot teszünk és mindegyik süteményt kirakjuk ízlés szerint áfonya szemekkel. Ha nem szeretnénk hőkezelni az áfonyát, akkor elég csak a végén szépen elosztani a süteményeken.

a tetejére:
1 tojássárgája
hígabb baracklekvár
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és a tészta szélét lekenjük tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
Mikor elkészültek a sütemények lekenjük őket vékonyan egy kevés, forró baracklekvárral, ettől gyönyörű fényesek lesznek.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’