Stílszerűen, maradva a rétesnél, sütöttem 4 rúddal, igazi rétes kavalkád lett, nem nagyon variáltam, mert nem vágytam különleges, vagy extrém ízekre, csak a hagyományos ízekre. Illetve, egyet mégis másképp készítettem, mert az alma töltelékhez, darált mandulát kevertem és megbolondítottam egy kevés mandulalikőrrel.

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg rétesliszt
25 dkg sima liszt
2 evőkanál langyos zsír (általában kacsazsír)
1 tojás
2 dl meleg víz
1 teáskanál só
1 teáskanál 10%-os ecet
2 tojássárgája a kenéshez
Elkészítés:
1. A liszteket egy tálba szitálom. A melegvízben feloldom a sót és hozzákeverem az ecetet.
2. A liszthez hozzáadom a zsírt, összemorzsolom vele, hozzáadom a tojást, és apránként a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet. Összegyúrom és jól kidolgozom kb. 10-15 perc alatt. Akkor jó, mikor fényes, hólyagos a tészta és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához.
3. Miután kidolgoztam a tésztát, most 4 felé vágom és megkenem a kis bucikat olajjal és fél órára langyos helyre teszem pihenni. Míg a tészta pihen, elkészítem a töltelékeket.

4. A pihentetés után, a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz, az asztalra teszek egy tiszta abroszt, belisztezem és a tenyeremmel kilapítgatom a tésztát, majd elkezdem kihúzni. Meglisztezem a kezem, a tészta tetejét kissé bezsírozom, és alulról a kézfejemmel, belülről kifelé haladva óvatosan húzom, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.
5. Miután egyenletesen kihúztam, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetem, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyom kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik.
6. Mielőtt megtölteném, vékonyan megkenem olvasztott zsírral.
Miután elkészültem a töltelékekkel, akkor kezdem el kihúzni és tölteni a tésztát egyenként.
Mandulás-almás rétes

Hozzávalók 1 rúdhoz:
40 dkg alma
15 dkg őrölt mandula
10 dkg barna nádcukor
kb.3-4 dl tej
5 dkg vaj
2 evőkanál mandulalikőr, vagy 1 teáskanál mandula aroma
1 evőkanál búzadara
Elkészítése:
1. A mandulát száraz serpenyőben megszárítom, de nem pirítom, majd megőrölöm.
2. Egy magasabb falú edénybe teszem, hozzáadom a cukrot, a vajat, a mandula likőrt vagy aromát, hozzá öntök annyi tejet, hogy sűrű, krémes masszává álljon össze és így főzöm pár percig, folyamatosan kevergetve. Ha szükséges adok még hozzá tejet, hogy ne legyen száraz.
3. Az almát meghámozom, nagy lyukú reszelőn lereszelem. Ha nagyon lédús akkor nagyjából kinyomkodom a levét, de hagyjunk benne levet. Majd hozzákeverem az almát a mandulához és ezzel a töltelékkel töltöm az első kihúzott tésztát.
Meggyes rétes

50 dkg magozott meggy, vagy két normál üveg meggy befőtt
15 dkg barna nádcukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
1-2 evőkanál búzadara vagy morzsa
Elkészítése:
1. A meggy levét gyengéden kinyomkodom, de arra vigyázok, hogy ne fosszam meg teljesen tőle.
2. A cukorhoz hozzáadom a búzadarát, vagy morzsát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet elkeverem a meggyel. Ha sok levet ereszt még a meggy, akkor azt az edény alján hagyom. Az a jó töltelék, (legyen az bármilyen ízesítésű) amelyik egy kissé “tocsogós” tehát van nedvesség tartalma. Ezt pontosan nem is lehet leírni, inkább tapasztalni kell. Ha úgy érezzük, hogy a rétesünk egy kissé szárazabbra sikerült, akkor megjegyezzük, hogy legközelebb kevesebb búzadarát teszünk bele, vagy több levet hagyunk a gyümölcsben, vagy több tejfölt adunk a túróhoz, több tejet adunk a mákhoz, mandulához stb.
Almás-mákos rétes

Hozzávalók 1 rúdhoz:
25 dkg darált mák
10 dkg barna nádcukor
3 db közepes alma
5 dkg mazsola
1,5 dl tej, vagy amennyit felvesz a mák
1 evőkanál búzadara
1/2 bio citrom reszelt héja
Elkészítése:
1. Ezt is ugyan úgy készítem el mint a mandulás-almás verziót. Szintén felfőzöm a tejben a mákot a cukorral, mazsolával, reszelt citromhéjat adok hozzá, végül összekeverem a reszelt almával.
Itt is fontos, hogy a mák őrlésétől is függ mennyi tejet vesz fel. Ha nagyon finomra van őrölve, több tej kell hozzá. Ezért, mikor főzzük, legyen több tej odakészítve, hogy megfelelően tudjuk adagolni.
Ugyan úgy, az alma levét is csak akkor nyomjuk ki, ha túlságosan lédús.
Túrós rétes

Hozzávalók 1 rúdhoz:
50 dkg félzsíros túró
15 dkg barna nádcukor
1 tojás sárgája
3-4 evőkanál tejföl, a túró szárazságához mérten
5 dkg mazsola
1/5 bio citrom reszelt héja
5 dkg vaj
1 csipet őrölt bio vanília őrlemény, vagy 1 cs vaníliás cukor
1 evőkanál búzadara
Elkészítése:
1. A túrót a vajjal, a tojás sárgájával, villával összetöröm, hozzáadom a cukrot, annyi tejfölt, amitől krémes lesz, mazsolát, és a citromhéjat és a búzadarát. Az egész masszát jól elkeverem, majd hagyom pihenni legalább 20 percig.
2. Mindegyik rúdnál ugyan úgy járok el. Megtöltöm a rétest, a két hosszabbik szélét kétoldalt behajtom, majd a terítő segítségével lazán feltekerem, a tetejét tojássárgájával megkenem és szilikon lappal bélelt tepsire teszem. Előmelegített sütőben 200 fokon, 15-20 perc alatt pirosra sütöm. Mikor megsült felszeletelem, a tetejét porcukorral meghintem.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’
Húúúúúúúúú mijen guszta.Nagyon tetszik pont most így ebéd után nagyon jól esne deszertnek.
Kedves Daniela! Örülök, hogy tetszik:) Mi is nagyon odavagyunk érte:))
A meggyesből, és a mandulásból is kérek szépen! :)))
🙂
Nyami-nyami….Meg fogom csinálni. : ))Minden világos, köszönjük a receptet. Egy kérdésem van. A megmaradt tésztából (a széléről levágott) is lehet újra nyújtani?
Kedves Ág! Ha elég ügyes az ember és nyújtáskor, nagyon vékonyra sikerül a széleket kihúzni, akkor nem kell levágni, ha viszont vastagabb marad, akkor levágom, összegyúrom, egy kicsit megnedvesítve visszateszem a tálkába, újra pihentetem és azt is kihúzom. Volt már olyan, hogy a maradék tésztából mini, egyszemélyes rétest készítettem.