Az ősz-téli sütik egyik legfinomabb hozzávalója az alma, amiből sokféle ínycsiklandó desszertet készíthetünk. Olyat, mint például ez az egyszerű Normand almatorta.
Nagyon könnyen és egyszerűen elkészíthetjük, ezt a puha, szaftos, kellemesen fűszeres finomságot. Kitűnő vendégváró sütemény lehet, akár egy délutáni teához, kávéhoz.

Hozzávalók a tésztához 27 cm-es pite formához:
25 dkg sima liszt
15 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás
1 csipet só
a töltelékhez:
3 db közepes méretű alma
a krémhez:
6 dkg cukor
2 db egész tojás + 1 db tojássárgája
2 dl tejszín 30%-os
1 db citrom leve
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál vanília kivonat
1-2 evőkanál Calvados, ha nincs, használjunk valamilyen finom gyümölcspálinkát
Elkészítés:
A tésztához a lisztet tálba szitáljuk és a kockára vágott vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk vele. Hozzáadjuk a cukrot és a tojást, csipet sót. Az egészet összegyúrjuk, míg összeáll a tészta. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük kb. 20 percig.
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítva nyolc gerezdre vágjuk és meglocsoljuk frissen facsart citromlével.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
Miután a tészta eleget pihent, enyhén lisztezett deszkán, 2-3 mm vastag, kör alakká nyújtjuk, hogy a piteforma oldalát is be tudjuk vele borítani.
Óvatosan, a sodrófa segítségével beleügyeskedjük a formába és belesimítjuk, hogy ne maradjon alatta levegő és mindenhol egyformán takarja a formát.

Ha ezzel kész vagyunk, villával szurkáljuk meg és tegyük be 8-10 percre az előmelegített sütőbe. Majd vegyük ki és felületén elrendezzük az almagerezdeket.
(Én egy marék mazsolát is szórtam az almák mellé, de ez persze elhagyható).
A krémhez tálba ütjük a két tojást és a tojássárgáját, hozzáadjuk a cukrot, vaníliát, fahéjat és a tejszínt és a Calvadost. Az egészet jól elkeverjük, és az előkészített, tésztára öntjük.
Tegyük vissza a sütőbe és 45-50 perc alatt, süssük arany barnára.
Miután megsült, hagyjuk hűlni, majd szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.
