Beszámoló a felvételről

Korábbi bejegyzésemben már említettem, lehetőséget kaptam arra, hogy a Laptopkonyha.hu stúdiójában Buza Sándorral együtt, elkészíthetem a házi almás-mákos rétest, kamerák előtt. Kedden el is érkezett a nagy nap.

Az egész azzal kezdődött, hogy készítettem egy házi, kézzel húzott, almás-mákos rétest és ezzel a nyáron beneveztem a Laptopkonyha.hu játékára, ahol sikerült is bekerülnöm azok közé a szerencsések közé, akiknek a nyereménye nem más volt, mint az, hogy személyesen Buza Sándorral készíthetik el a kiválasztott ételt és természetesen ez rögzítésre is kerül.

házi almás-mákos rétest
Készül a rétestészta
A részletek:

Júliusban, mikor megkaptam a levelet, hogy nyertem, el sem akartam hinni.  Aztán jöttek a kérdések, a félelmek. Hogyan fogok megszabadulni a fölös kilóimtól, hogy ne nézzek ki úgy a felvételen mint egy vigyori, guruló gombóc? Hogyan fogok egyáltalán kamerák előtt viselkedni, mikor annyira drukkos vagyok, hogy izgalmamban még azt sem tudom kinyögni, hogy, hogy hívnak? Hogyan készítem majd el a rétest, hogy az még ehető is legyen? Vajon jól fog sikerülni, ki tudom majd húzni, nem keverek össze majd mindent? És még ezer ilyen kérdés ömlött az agyamon keresztül.

Aztán az is megfordult a fejemben, hogy inkább nem vállalom be ezt a az egészet és átengedem valaki másnak a lehetőséget. De a drága párom annyit győzködött, hogy végül mégis rászántam magam. Így utólag belegondolva nem bántam meg, már csak azért sem, mert olyan emberekkel találkozhattam, akiket örülök, hogy megismertem.

házi almás-mákos rétest
Sanyi felméri a tészta nyújtásához szükséges helyet

A felvétel elérhető a Laptopkonya.hu oldalán itt: http://laptopkonyha.hu/receptek/desszertek/hazi-almas-makos-retes.recept

Fantasztikus csapat volt. Igaz, hogy a kilóktól sem sikerült megszabadulnom, a lámpalázam is megmaradt, de végül csak megcsináltam:)
Egy élmény volt. El kell, hogy mondjam, itt olyan csapat dolgozik együtt, akik egytől-egyig annyira jó fejek:)

Mosolygósak, kedvesek, segítőkészek, biztatnak, hogy “ügyes voltál, megy ez!” Ritka, hogy egyszerre  ennyire jó fej embert látok együtt.

Annyira profin csinálják, mindenki tudja a dolgát, minden megy mint a karikacsapás. És ezt annyira pozitívan, jó kedvvel teszik. Mikor megérkezem, kedvesen fogadnak, olyan érzésem van, mintha mindenkit régóta ismernék. Egy mosolygós, kedves hölgy, Juli fogad, nagyon kedvesen eligazít, körbe vezet, bemutat és megmutatja a stúdiót. A sminkes lány Gabi, pillanatok alatt belopja magát a szívembe, annyira kedvesen bájos és tökéletes sminket készít. És már kezdődik is a felvétel. Buza Sanyi a profik magabiztosságával, lazán pörög a felvételek alatt és között, poénkodik kedvesen, mindenhez van egy jó története, biztos pontként áll az ember mellett, folyamatosan bátorítva. Miközben a rétestésztát gyúrom, azon zakatol az agyam, hogy mit fogok elfelejteni, hogy is kell csinálni??? mintha életemben először próbálnám elkészíteni.

házi almás-mákos rétest
Van segítségem:)

Már csak a szeletelés és tálalás marad hátra. Újra a konyha pult mögött állok Sanyival, forognak a kamerák, szeletelem a rétest, tányérra kerül. Sanyi bemutatja, hogy íme így néz ki az általam elkészített házi almás-mákos rétes.Közben próbálok figyelni Sanyira, hogy mit is kérdez? Zavaromban csak vigyorgok, és vigyorgok…..
Jön egy kis pihenő fellélegzek, a tészta pihen, a töltelék kész, már csak a tészta kihúzása, a töltelék betöltése következik és a sütés. Míg én pihenek, addig sem állnak meg, az előző felvétel eredményét tálalják és fotózzák. Bevallom nagyon guszta, kínálnak, hogy kóstoljam meg, de olyan ideges vagyok, hogy egy falat nem csúszna le a torkomon.

Aztán jön a következő felvonás, ismét forognak a kamerák, próbálom a tésztát minél vékonyabbra kihúzni, ami nagyjából sikerül is, igaz a széleit nem vágom le, mondván, hogy elég vékonyra sikerült kihúznom.

Sanyi folyamatosan beszél, szóval tart, végül rá kerül a tésztára a töltelék, lekenem a tetejét tojással, ráügyeskedjük a tepsire és már megy is be a sütőbe. Ismét fellélegezhetek, jön a szünet, amíg sül a rétes.
A szünetben figyelek, mert már a következő felvétel előkészületei folynak, hamar beállnak a konyhapult mögé Sanyi és Házisáfrány, aki igazi profinak tűnik. Sajnos, vele nem tudtam megismerkedni,
de érdeklődéssel figyelem a felvételt, miközben, bemutatja a fűszereket, amiket az ételéhez felhasznál.
Gyorsan telik az idő, meg is sül a rétes.

házi almás-mákos rétest
Az elkészült rétessel

Nagyon köszönöm Buza Sanyinak és a Laptopkonyha.hu stábjának a lehetőséget, hogy egy felejthetetlen délutánt tölthettem el nálatok, veletek.
Remélem még találkozunk!

Végezetül pedig itt az almás-mákos rétes receptje:

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg rétesliszt
25 dkg simaliszt
2 evőkanál langyos zsír (általában kacsazsír)
1 tojás
2 dl melegvíz
1 teáskanál só
1 teáskanál 10%-os ecet

Elkészítés:
A liszteket egy tálba szitálom. A meleg vízben feloldom a sót és hozzákeverem az ecetet. A liszthez hozzáadom a zsírt, összemorzsolom vele, hozzáadom a tojást, és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk több vizet vesz fel, ha rosszabb akkor kevesebbet.
Összegyúrom és jól kidolgozom kb. 10-15 perc alatt. Akkor jó, mikor, fényes, hólyagos a tészta és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát. Háromfelé vágom, kevés olajjal kikent kis tálkákba teszem a gombócokat és a tetejüket is vékonyan megkenem olajjal és 30 percig folpack-al letakarva, langyos helyen pihentetem.
A pihentetés után, a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye.
A nyújtáshoz, az asztalra teszek egy tiszta abroszt, belisztezem és a tenyeremmel kilapítgatom a tésztát, majd elkezdem kihúzni.
Meglisztezem a kezem, a tészta tetejét kissé bezsírozom, és alulról a kézfejemmel, belülről kifelé haladva óvatosan húzom, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó mikor átlátszik az abrosz mintája. Miután egyenletesen kihúztam, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetem, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé.
Hagyom kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Mielőtt megtölteném, vékonyan megkenem olvasztott zsírral. A töltelék változó lehet.
Ez alkalommal almás-mákos töltelékkel töltöttem meg a rétest. Miután a tölteléket kis kupacokban elterítem, a tészta teljes felületén, az abrosz segítségével lazán feltekerem. A rétes tetejét lehet olvasztott zsírral elkevert tejföllel, vagy tojássárgájával is kenni. Mindkettőt kipróbáltam, a tojássárgájánál maradtam. Van aki a töltés előtt zsírt és tejfölt csepegtet a tésztára és úgy teszi rá a tölteléket. Az, hogy milyen töltelékkel töltjük, csak az ízlésünkre és a fantáziánkra van bízva.

Hozzávalók egy rúdhoz:
25 dkg darált mák
10 dkg barna nádcukor
3 db közepes alma
5 dkg mazsola
1,5 dl tej
1 evőkanál búzadara
1/2 bio citrom reszelt héja

Elkészítés:

A mákot a cukorral összekeverem, beleteszem egy edénybe és annyi tejet öntök hozzá, amennyivel sűrű masszát kapok, belereszelem a citromhéjat, hozzáadom a mazsolát és kissé megfőzöm.

Az almákat megmosom, meghámozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem, nagyjából kinyomom a levét, és hozzáadom a mákhoz, a búzadarával együtt. Megtöltöm a rétest, feltekerem, a tetejét tojássárgájával megkenem és szilikon lappal bélelt tepsire teszem. Előmelegített sütőben 200 fokon, 15-20 perc alatt pirosra sütöm.

Mikor megsült felszeletelem a rétest, a tetejét porcukorral meghintem. A töltelékeknél arra kell figyelni, hogy ha lédúsabb a töltelék, tegyünk egy kevés búzadarát vagy finom morzsát a tésztára vagy magába a töltelékbe, hogy ne áztassa el a tésztánkat.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Ajánlott cikkek

14 hozzászólás

  1. Először szeretnék gratulálni,nagyon szép lett a rétes,és biztos tökéletes ha nyilvánosság elé került,és biztos megpróbálkozom vele,habár még életemben nem nyújtottam rétestésztát,de sohasem késő,igaz???És nagyon jó recepteket találtam!!!Jövök begyűjtöm!!! A beszámoló is hangulatos lett!!!!

  2. Gratulálok, fantasztikus voltál és fantasztikus a rétesed is. A beszámolód is nagyon élethű, míg olvastam szurkoltam veled, hogy jól sikerüljön a rétesed.

  3. Gratulálok a szereplésedhez. Bátor voltál, hogy pont rétessel kezdted a szereplésed.

  4. Kedves Mellissina2!Nagyon köszönöm, jól esik a dicséret. Annyira nem lett tökéletes, mint szerettem volna, de remélem bátorításként hat azoknak, akik nem mernek belevágni a rétes készítésbe. Ha meg lesz a felvétel, belinkelem, hogy meg tudjátok nézni.Örülök, hogy találsz olyan receptet az oldalamon amit szívesen begyűjtenél:)

  5. Kedves Mrita!Te annyira jó vagy hozzám, nem is tudom, hogy köszönjem meg, ezt a mérhetetlen kedvességet!Az írással próbáltam visszaadni mindazt, amit éreztem míg ott voltam.Örülök, hogy tetszett.

  6. Kedves Vali!Köszönöm neked hogy benéztél hozzám, és a gratulációt. A rétest a zsűri választotta ki azok közül a receptek közül, amiket beküldtem. Ezek szerint erre voltak kíváncsiak:)

  7. Szia Veruss!Te ennyire szorongtál? Nem is látszott! Örülök, hogy ilyen jól érezted magad! És elárulom: azért ilyen vidám mindenki, mert ez egy nagyon kellemes munka és munkahely! Vigyed jó hírünket továbbra is, és várjuk újabb receptjeidet is!Üdv,Balogh-Ficsor Szilvi

  8. Gratulálok!!! Nagyon profi beszámolót írtál, szinte ott éreztem magamat megint a stúdióba. Alig várom, hogy felkerüljön a felvétel a Laptopkonyha oldalára, mert bizony még soha nem nyújtottam rétest, de most a TE segítségeddel megpróbálkozom vele. További jó sütést-főzést kívánok.Szép hétvégét!!Gizi

  9. Szia Szilvi! Igen, ennyire, de örülök, hogy ezek szerint, mégsem látszott rajtam. Nagyon szuper volt, annyira feldobott az egész, hogy azóta is a hatása alatt vagyok. Nagyon jó lehet, ilyen csapathoz tartozni:) Természetesen küldök még recepteket és mindenkinek ajánlom az oldalatokat.Üdv,veruss

  10. Kedves Gizi!Köszönöm, hogy ellátogattál hozzám, és örülök, hogy tetszik a beszámolóm:) Nagyon sajnálom, hogy nem találkoztunk a stúdióban. A videókat én is nagyon várom, mindenkiére nagyon kíváncsi vagyok.Gratulálok én is a levesedhez és a tortához is!Neked is szép hétvégét kívánok!veruss

  11. Szia Verus!Köszönöm a kedves szavakat, hogy megemlítettél a beszámolódban, a többiek nevében is! A rétesed isteni lett, sőt ami maradt tészta, azt otthon megpróbáltam az ott “tanultak” szerint az asztalon “nyújtani”, több- kevesebb sikerrel 🙂 A szavaid a fülemben csengtek, ” nem baj, ha itt- ott elszakad”, ennek reményében haladtam vele tovább és büszkén mondhatom, a végeredmény, egy rúd almás- túrós rétes,ami percek alatt elfogyott. Köszi! Kedvet kaptam a házi rétes készítéshez!Üdv: Gabi a sminkes

  12. Szia Gabi!Nagyon szívesen:) Mindenki nagyon kedves volt, jó volt köztetek. Annyira örülök, hogy ízlett! Jó, hogy megcsináltad a többi tésztát:) Örülök, hogy sikerült, legalább kipróbáltad, hogy mégsem olyan nehéz megcsinálni. Remélem még találkozunk!Sok-sok finom rétes készítést kívánok:)Üdv,veruss

  13. Nagyon jó volt olvasni a beszámolódat, ezzel én még vissza vagyok, de igyekszem megtenni:-))Én is nagyon jól éreztem magam, alig várom, hogy lehetőség legyen újra elmenni!

  14. Igen, szuper volt:) Azt sajnáltam, hogy nem futottunk össze veletek. Házisáfrány ott volt, de még csak be sem mutatkoztunk egymásnak:( Igaz, nem rajtam múlt….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Follow Me!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás