Ha van otthon pár szelet, szikkadt kalácsunk, és akármilyen gyümölcsünk, már neki is állhatunk ennek az egyszerű és gyors szedres-vaníliás kalácsfelfújtnak.
Én szederrel készítettem és még szerencse, hogy rögtön két adagot, mivel pillanatok alatt eltűnt. Elképesztően jó lett, a tetején levő porcukorréteg, vékony lapokká sült, amitől az egész kapott egy roppanós tetőt, a belseje pedig könnyű, szaftos vaníliapuding, amiben a pirított kalácsszeletek csücsülnek, és persze a gyümölcs frissessége tette fel a koronát az egészre.

Ha a kalácsot is magunk szeretnénk sütni hozzá, akkor itt egy egyszerű kalácsrecept.
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
6 dkg cukor
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
1,5 dkg friss élesztő
3 dkg vaj
2 dl (házi) tej
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só

Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk és a felét egy tálkába öntve, elkeverünk benne egy kávéskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk.
Közben a lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet és cukrot, egy csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, a két tojássárgáját, a felfutott élesztőt és összegyúrjuk. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a megolvasztott (nem meleg!) vajat.
Az egészet jól kidolgozzuk rugalmas, fényes, nem túl kemény tésztává.
Mikor a tészta dagasztásával elkészültünk, egy tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük ez kb. 30 perc.
Miután megkelt, lisztezett deszkán finoman, laza mozdulatokkal átgyúrjuk, de arra vigyázzuk, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre.
Megformázzuk és sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába tesszük, legalábbis én így szoktam sütni, hogy a formáját megtartsa. Sütés előtt 20-25 percig letakarva kelni hagyjuk. Addig a sütőt bekapcsoljuk és 190 fokra előmelegítjük.
Mielőtt betennénk sülni, a tetejét lekenjük tojássárgájával, majd 180 fokon, 25-30 perc alatt, szép pirosas barnára sütjük.
Miután a kalács megsült, rácsra téve hagyjuk hűlni.
A felfújthoz én az egész kalácsot felhasználtam, így két adag készült belőle.

Egy adag felfújt hozzávalói:
6 szelet kalács
10-15 dkg szeder
8 dkg cukor
2 db egész tojás
2 db tojássárgája
3 dl tej
3 dkg vaj
1 teáskanál vanília kivonat
1 evőkanál porcukor
A kalács szeletek mindkét oldalát száraz serpenyőben, vagy a sütőben megpirítjuk.

Egy 20×30 cm-es tűzálló tálat vajjal alaposan kikenünk, majd a kalács szeleteket átlósan kettévágjuk és az így kapott háromszögekkel
kirakjuk a tálat. A háromszögek csúcsa néz felfelé és egymást fedik a szeletek.
A tojások sárgáját és a két egész tojást, gépi habverővel fehéredésig, habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliát is.
A habos keverékhez adjuk óvatosan a tejet és az egészet ráöntjük az előkészített kalácsszeletekre.
A megmosott, leszárított szederrel kirakjuk a tetejét, majd az egészet alaposan megszórjuk porcukorral.

Előmelegített sütőben, 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük, úgy, hogy a tetején lévő porcukor kissé rákaramellizálódjon.
Ettől nagyon finom, vékony, roppanós réteg képződik a desszertünkön.
Miután megsült, akár melegen, vagy hidegen fogyaszthatjuk.