Szerintem, ez citromos-szedres pite az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb gyümölcsös sütemény, amit csak kívánhatunk. A Fahéjas-rumos szilvás pite mintájára készült pici módosítással. Igaz, ez nem a hagyományos értelemben vett pite, inkább olyan mint a piskóta, de attól finomabb, mivel a benne lévő vajtól puhább és gazdagabb. Ez a fajta tészta annyira bevált, hogy rendszeresen használom különféle íz párosítással, mert amellett, hogy nagyon finom, nagy előnye, hogy változatosan készíthetjük többféle gyümölcsből különböző fűszerezéssel.

Citromos-szedres pite
Citromos-szedres pite

Hozzávalók:
15 dkg fehér tönkölyliszt
16 dkg barna nádcukor
12 dkg puha vaj
3 db tojás
1 kezeletlen citrom héja és leve
1/2 csomag sütőpor
30 dkg friss szeder
1 teáskanál vanília kivonat
2 evőkanál porcukor
friss menta levelek

Elkészítés:
Először kivajazunk egy kerek pitesütőt, kiszórjuk egy kevés liszttel.
A puha vajat a cukorral és a vaníliával, reszelt citromhéjjal habosra keverjük, majd egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat. Mindhárom tojással habosra verjük a masszát, majd hozzákeverjük a citromlevet is.
Végül jól elkeverjük benne egyenletesen a sütőporral elkevert lisztet.

Citromos-szedres pite
Citromos-szedres pite

A kész masszát beleterítjük az előkészített formába, majd a tetejét sűrűn kirakjuk a megmosott és lecsepegtetett szeder szemekkel, egyenletesen meghintjük a tetejét porcukorral.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Mialatt megsül, a tetejére szórt porcukor finoman rákaramellizálódik, ettől még finomabb lesz a végeredmény.

Tálaláskor megdíszítjük friss mentalevelekkel, kevés szederlekvárral és friss szederszemekkel kínáljuk.

Citromos-szedres pite
Citromos-szedres pite

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares