Nálunk, a tavasz egyik jellegzetes étele a tojásos galuska, azaz tojásos nokedli, fejes salátával. Azért is szeretjük nagyon, mert rendkívül gyorsan elkészül, még akkor is, ha nincs épp maradék nokedli a hűtőben.
Mint, azt már írtam, egyik előző bejegyzésemben, a Galuska sonkás-kukoricás sajtmártásban receptnél is, hogy nagyon szeretjük a tojásos nokedlit füstölt szalonnával. Most is így készült, de az ízeit tetézve egy kis parasztkolbásszal, újhagymával és medvehagymával.
Viszont a szokásostól eltérően, nem fejes salátát, hanem káposztasalátát kínáltam mellé, ami nagyon jól passzolt ehhez a finom, gazdag ízvilágú fogáshoz.

Hozzávalók 4 személyre:
4 adag kész, kifőtt, galuska tészta
6 db tojás
15 dkg parasztkolbász
5 dkg füstölt szalonna
3 szál újhagyma
5-6 levél medvehagyma
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Egy nagyobb, tapadásmentes edényben, a szalonnát apróra vágjuk, kipirítjuk a zsírját, majd hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, a kolbászt és az egészet összeforgatva, néhányszor megkeverve, hagyjuk egy kicsit pirulni.
Amikor a kolbász zsírja elkezd kisülni, a tojásokat egyenként felütjük, és hozzáadjuk. Ízlés szerint, sózzuk, borsozzuk, ügyelve arra, hogy a szalonna és a kolbász is sós.
Mikor a tojás alja elkezd sülni, hozzákeverjük a kifőtt galuskát (nokedlit) és jó alaposan összekeverjük az egészet.
Addig sütjük, míg a tojás nagyjából rásül a galuskára, ekkor megszórjuk apróra vágott medvehagymával és tálaljuk.

A káposztasalátához a hozzávalók:
1 kisebb fej, fehér káposzta
ecet, só, bors, cukor, őrölt kömény
Elkészítés:
A káposztasalátához a káposztát, miután a külső, csúnyább leveleitől megszabadítom, alaposan leöblítem, negyedekbe vágva, vékony szeletekre gyalulom, majd kissé besózom és kézzel jól megtördelem, hogy a rostjai megpuhuljanak, majd meghintem őrölt köménnyel és frissen őrölt borssal.
Egy kancsóban elkészítem hozzá a levet a cukorból, ecetből és hideg vízből ízlés szerint, majd felöntöm a káposztát vele, hogy ellepje. Jól összekeverem és a hűtőbe téve hagyom, hogy összeérjenek az ízei.

Ha nincs maradék galuska tésztánk, pillanatok alatt elkészíthetjük:
Hozzávalók 4 személyre:
45 dkg liszt, én általában, réteslisztből készítem
4 db tojás (L-es méret)
2,5 dl víz
1 teáskanál só
Elkészítés:
Nagyobb fazékban, kevés sóval, vizet forralunk.
Míg a víz felforr, tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót és az egyenként, külön tálkában felvert tojásokat és a vizet. Egy fakanállal, nagy mozdulatokkal összekeverjük a tésztát, nem kell simára kidolgozni, csak amolyan, tessék-lássék módon összekeverjük. Ha túl kemény, öntünk még hozzá, egy kevés vizet.
Miután a víz felforrt, az edény tetejére téve a nokedli szaggatót, egy adag tésztát szedünk bele és vízszintes, húzó-toló mozdulatokkal, beleszaggatjuk a forrásban lévő vízbe.
Miután végeztünk egy adaggal, egy tiszta fakanállal megkeverjük és mikor feljönnek a víz felszínére kimerjük, folyó vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük.
Egy tálba téve kevés olvasztott kacsazsírral, vagy olajjal meglocsoljuk és jól összekeverjük.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’
Nálunk is tavaszi kedvenc a tojásos nokedli salátával. Kösz az új változatot, kipróbáljuk!
Cecilia, Régiségeknek blog
Kedves Cecilia!
Örülök, hogy tetszik ez a változat, tényleg érdemes kipróbálni 🙂
Üdv,
Veruss