Ennek a hagyományos Stefánia vagdalt fogásnak a különlegessége az erdei gyümölcsteában párolt lilakáposztában rejlik, ami ezt az amúgy is, nagyon finom köretet kellemes, málnás ízzel gazdagítja, ami nagyon jól illik a vagdalt fűszerességéhez.
Hidegen és melegen egyaránt nagyon ízletes, ezért érdemes belőle nagyobb adagot készíteni.

Hozzávalók:
60 dkg sertéshús (nálam lapocka)
2 db zsemle
2 db tojás
4 db főtt, kemény tojás a töltéshez
1 közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 evőkanál fűszerpaprika
1 teáskanál majoránna
1 mokkáskanál őrölt kömény
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 mokkáskanál őrölt feketebors
1 teáskanál só
kevés tej, vagy víz
a tetejére egy felvert tojás
a párolt káposztához:
1 közepes fej lila káposzta
2-3 dl cukorral ízesített, erdei gyümölcs/málna tea
2 evőkanál cukor
1 dl balzsamecet
3 evőkanál napraforgó olaj
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál só
Elkészítés:
A töltéshez való tojásokat keményre főzzük, majd megpucoljuk.
A két zsemlét pár percre kevés tejbe, vagy vízbe áztatjuk. Miután jól megszívták magukat, kinyomkodjuk és ledaráljuk a hússal és a hagymákkal együtt.
A darált húshoz hozzáadunk két tojást és az egészet, a fűszerekkel együtt, jól eldogozzuk.
A tepsit, vagy formát, amiben a vagdaltat sütjük, kikenjük egy kevés zsírral és kiszórjuk zsemlemorzsával.
A hús felét leterítjük, megformázzuk és belehelyezzük sorban, egymás után a tojásokat, majd az egészet befedjük a hús másik felével, és szépen elegyengetjük, formát adunk neki. A tetejét megkenjük egy felvert tojással, hogy ne repedezzen ki.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 1-1,5 óra alatt, először lefedve, majd félidő eltelte után, a fóliát eltávolítva, szép pirosra sütjük.
Míg a vagdalt sül, addig elkészítjük a párolt káposztát.
Ehhez először, főzünk egy finom málnás, vagy erdei gyümölcs teát, ami nem fekete tea alapú és kevés cukorral beízesítjük. A lilakáposztát legyaluljuk, vagy vékonyan felszeleteljük.
Egy tapadásmentes edényben a cukrot barnára pirítjuk, majd beletesszük a káposztát és felöntjük egy kevés balzsamecettel és a teából is öntünk hozzá egy keveset. Hozzáadjuk a köményt és megsózzuk kissé.
Fedő alatt pároljuk, közben átkeverjük, és addig adagoljuk hozzá a teát, míg puhára nem párolódik a káposzta. Megkóstoljuk, és ha szükséges, ízesítjük még egy kevés balzsamecettel.
Miután a vagdalt megsült, a formában pihentetjük pár percig, hogy szépen szeletelhető legyen.
Kínálhatunk mellé hagymás tört burgonyát, de csak a párolt káposztával tálalva is nagyon finom.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’