Mazsolás tekercs

Ez a mazsolás tekercs egy hirtelen ötlet miatt készült, mivel imádjuk a finom, puha, foszlós tésztájú kalácsokat, így mindig kipróbálok valami újat.
Ebből a tészta mennyiségből általában, két kisebb kalácsot készítek, és mindig variálom őket, attól függően, milyen kedvem van, és mit találok itthon hozzá. Készíthetjük dióval, mákkal, mogyoróval, márványosra, ha tésztájába keverjük a kakaót, különböző aszalt gyümölcsökkel, magvakkal, vagy csak teljesen simán, fonva, van fonás nélkül
mazsolás tekercs
Mazsolás tekercs
 a tészta hozzávalói:
60 dkg simaliszt
3 dkg élesztő
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
3 dl langyos tej, (ha lehet házi)
3 evőkanál barna nádcukor
4 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál rum
1 mokkáskanál bio vanília őrlemény
pici só

Elkészítés:

Az élesztőt, egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatom.
A lisztet nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot, és egy csipetnyi sót.

Összegyúrom közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadom az olvasztott vajat és jól kidolgozom, hólyagosra a tésztát.

Lisztezett deszkán, a tállal leborítva fél óráig kelesztem. Mikor megkelt, kettévágom és külön-külön megtöltöm a tésztákat a lent leírt módon.

Az egyik felét elkészítem mazsolás tekercsnek, a másik felét vagy simán fonott kalácsnak vagy bármilyen más töltelékkel megtöltve elkészítem.

mazsolás tekercs
Mazsolás tekercs, vajjal és mézzel

A  mazsolás tekercshez előzőleg, 10 dkg mazsolát beáztatok egy kis rumba (0,5 dl) majd a rummal együtt egyenletesen a kinyújtott tésztára szórom és feltekerem.

Sütőpapírral bélelt őzgerinc formába teszem, ruhával letakarva pihentetem még 30 percig, majd hasonlóan a mandulás kalácshoz,a tetejét sütés előtt, tojássárgájával lekenem.
Előmelegített sütőben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütöm.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás