A karácsonyi HammBekaplak! pályázat desszertje: Ezzel a különleges desszerttel pedig felteszem a koronát a karácsonyi menüre.
Ez nem egy szokványos bejgli recept, különleges ízt érhetünk el az ágyas szilva pálinkával, amely még inkább hangsúlyozza a szilva ízt, a marcipán és a darált mandula íze pedig nagyon jól illik a szilvához.
Attól sem kell tartanunk, hogy a végeredmény egy intenzív alkoholos desszert lesz, mert az áztatás és a sütés közben az alkoholtartalom elpárolog. A marcipán krémszerűvé válik a bejgliben, ami még inkább fokozza az ízhatást.

Hozzávalók 8 személyre:
25 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
2 evőkanál porcukor (barna cukor)
1 dkg élesztő
1 dl tej
evőkanál tejföl
pici só
1 tojássárgája elkeverve néhány csepp tejjel
1 tojásfehérje szintén kenéshez
A töltelékhez:
25 dkg aszalt szilva
15 dkg marcipán massza
10 dkg cukrozott darált mandula
1 dl ágyas szilvapálinka (Dunai Hajós)
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt a tejben feloldjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Nem hagyjuk kelni, rögtön kinyújtjuk, kb. 3-4 mm vastagra.
A töltelékhez az aszalt szilvát előző nap beáztatjuk a szilvapálinkába, majd ezt a felhasználáskor lecsöpögtetjük. A szilvák belsejét megtöltjük marcipánmasszával.
A kinyújtott tésztát meghintjük enyhén cukrozott darált mandulával, majd elrendezzük rajta egyenletesen a töltött szilvákat és feltekejük (közben egy kissé óvatosan megnyomkodjuk, hogy ne dudorodjanak nagyon a szilva szemek), egy sávot szabadon hagyunk, hogy amikor feltekerjük, akkor ez legyen a bejgli talpa.
Enyhén kivajazott sütőformába fektetjük.
A tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük, először hosszanti irányba, 30 perc eltelte után kereszt irányban, majd pár órára hűtőbe téve pihentjük. Majd megkenjük a tojásfehérjével és éjszakára a hűtőben hagyjuk. Ettől lesz szép márványos és fényes a bejgli. Sütés előtt hurkapálcával, kötőtűvel koppanásig megszurkáljuk, hogy a süléskor keletkező gőz szabadon távozni tudjon. Előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 perc alatt, arany barnára sütjük.
Megjegyzés:
A tésztába sima fehér liszt helyett, használhatunk fehér tönkölybúzalisztet.
A töltelékbe lehetőleg barna nádcukrot használjunk, de ezt helyettesíthetjük sztíviával,
vagy más édesítőszerrel is.
Királyi desszert gyönyörűen prezentálva, nagyon ügyes vagy!!!