Mint, ahogy azt tegnap ígértem, hozom is a desszerteket a a karácsonyi, ünnepi asztalra. 😉
Desszert:
Rákóczi túrós – Sárga linzi tészta, melyre a mazsolával, citromhéjjal és vaníliával ízesített túrótöltelék kerül, majd a meleg tojáshabkrém, azaz a windmassza és a házi sárgabarack lekvár párosával kialakított mintázat adja meg a végleges formáját.

Ezekhez a karamellás mázzal locsolt, belül puha és szaftos, fahéjas almadarabokkal és édes mazsola szemekkel bélelt kelt csigákhoz, nem is nagyon lehet mit hozzáfűzni.

Ez nem egy szokványos bejgli recept, különleges ízt érhetünk el az ágyas szilva pálinkával, amely még inkább hangsúlyozza a szilva ízt, a marcipán és a darált mandula íze pedig nagyon jól illik a szilvához.

Nálunk a bejgli mellett, a karácsonyi asztal nélkülözhetetlen eleme a sok-sok finom, aszalt gyümölccsel készített gyümölcskenyér is. Nagyon szeretem készíteni, mert alig tudok betelni a sütése közben, a konyhát belengő édes, fűszeres illattal.

A mézeskalács készítése ilyenkor, a Karácsonyvárás időszakában, szinte kötelező azoknál a családoknál, ahol kisgyermekek vannak.

A linzerkarika egyszerű és nagyon finom, sokan szeretik, így ezzel is várhatjuk a vendégeket. Használhatunk hozzá barack, málna, vagy ribizli lekvárt. De a narancslekvár is kitűnő választás.

Az alma pálinka karakteres íze, ad egyfajta pluszt ennek a finom, gyümölcsös desszertnek. Elkészítését tekintve egy nagyon könnyű sütemény, amit a marcipán és a karamell, szinte ünnepivé varázsol.

Ezt a finom rakott mákos guba, ami igazából kalács, is tökéletesen illik a karácsonyi desszertek sorába, ugyanis a mák fogyasztása a karácsonyi népszokásaink egyike.

Évek óta sütöm ezt a süteményt, a család imádja, ünnep nem telhet el nélküle.

Mandulás-almás tekercs, fűszeres narancsmártással. Ez a desszert a karácsonyi menü része is lehet, mert a felhasznált alapanyagoknak köszönhetően látványa és ízvilága az ünnepi asztalra kívánkozik.

Nyugodtan kínálhatjuk a vendégeknek, garantáltan el lesznek tőle ragadtatva. Nálunk pillanatok alatt elfogyott, így legközelebb, dupla adagot kell készítenem belőle.

Egy nagyon gyors, egyszerűen elkészíthető, finom mandulás süteményt készítettem őrölt mandulából, hozzá pedig egy mártást mazsolából és egy 2008-as Tokaji Késői Szüretelésű Katinkából.

A zamatos vilmoskörtéből készült krém, nagyon jó párosítás lett a rummal ízesített, diós tészta rétegekkel, a tetejére pedig elhagyhatatlan volt a magas kakaótartalmú csokoládé.


Ilyenkor, karácsony előtt, a mák és a dió is, szinte kötelező alapanyag, ezért nem hagyhattam ki a másik nagy kedvencemből, a házi rétesből őket. Így készült ez a két, tejszínben sült, mézes-diós és narancsos-mákos rétes. Mondanom sem kell, mennyire finom lett mindkettő.

Ilyenkor, karácsony előtt, a mák szinte kötelező alapanyag, ezért nem hagyhattam ki a másik nagy kedvencemből, a házi rétesből őket.

Nagyon kellemes készülődést kívánok!
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’