Mandulás – tejszínes málnatorta

Párom születésnapjára készítettem ezt a mandulás – tejszínes málnatortát, mivel valami nagyon különlegessel szerettem volna meglepni.

Olyannal, amit én alkotok meg kifejezetten az Ő ízlésének megfelelően. Szerencsére tényleg jól sikerült, nagyon ízlett neki.

A torta tésztája mandulás, a tejszínes krém egyik része vaníliás egy kevés ír krémlikőrrel bolondítva,  a másik része pedig málnás, a tetején pedig csodás édes-savanykás málna zselé.

Bármilyen tortát készítünk a piskóta lapokat érdemes töltéskor, mielőtt rátennénk a krémet megkenni egy kis sziruppal, amitől nagyon kellemes, puha állaga lesz az egész tortának. Ehhez vizet és cukrot 1:1 arányban forraljunk fel és ízesítsük. Olyan ízesítést használjunk, ami a készülő torta ízvilágához passzol. Használhatunk narancs vagy citrom reszelt héját, alkoholt pl: pálinkát, rumot, brandyt, különféle fűszereket, pl: fahéjat, kardamomot, ánizst, szegfűszeget stb.

Mandulás
Mandulás – tejszínes málnatorta

A mandulás piskótához – 5 db 20 cm átmérőjű laphoz:
5 db tojás tojás
100 g cukor
60 g mandulaliszt
40 g liszt
25 g olvasztott hideg vaj

A krémhez:
4 db tojássárgája
45 g kukoricakeményítő
100 g kristálycukor
1 vanília rúd kikapart belseje, vagy 1 teáskanál vanília kivonat
3 dl tej
3 dl habtejszín 30%-os zsírtartalmú
5 g porzselatin
20 g víz

  0,5 dl ír krémlikőr

Mandulás
Mandulás – tejszínes málnatorta

A málna zseléhez:
350 g málna (fagyasztott)
100 g kristálycukor
15 g citromlé
5 g porzselatin
20 g víz

A sziruphoz:
150 g cukor
1,5 dl víz
vanília
kevés reszelt citromhéj

Ez összeforralni, majd lehűteni.

A torta oldalának panírozásához:
100 – 150 g szeletelt mandula

A díszítéshez:
málna szemek
fehér csokoládé
liofílizált málna (fagyasztva szárított)
ezüst cukorgyöngy

Mandulás
Mandulás – tejszínes málnatorta
Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Az 5 laphoz szükségünk lesz 3 tepsire, három sütőpappírra amelyekre rárajzolunk 5 db 20 cm átmérőjű kört és megfordítjuk a papírokat, hogy a ceruza alulra kerüljön. Így a kisűlt piskóta alja nem lesz grafitos.

A tojásokat felütjük, kettéválasztjuk, a sárgáját felverjük habosra a cukor egyharmadával fehéredésig. A fehérjét pedig a cukor kétharmadával “süvegesre” verjük, azaz annyira, hogy amikor kiemeljük a habverőt csúcsot (süveget) hagy.

Az állagkiegyenlítéshez a tojásfehérjéből egy nagyobb kanálnyit átteszünk a sárgájához és simára keverjük vele, majd az egészet áttesszük a fehérje habhoz és óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törjön össze a hab. A lisztet elkeverjük a mandulaliszttel és kétszerre beleforgatjuk a masszába, majd a már kihűlt, olvasztott vajat az edény falánál körben, óvatosan öntve, beleforgatjuk.

Az előkészített sütőpapírokra elosztjuk a masszát az 5 megrajzolt körbe kikenjük. Betesszük sülni 190 fokon 7-8 perc alatt megsütjük a lapokat. félidőben érdemes megfordítani a lemezeket, hogy egyenletesen süljenek a lapok.

A krémhez:

A zselatint egy kis edényben elkeverjük a vízzel, duzzasztjuk. A tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral, keményítővel és a kikapart vaníliával, majd apránként adjuk hozzá a tejhez, amivel felfőzzük sűrű, pudingszerű krémmé, mikor kész levesszük a tűzről és elkeverjük benne a duzzasztott zselatint. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl! Hideg vízbe állítva folyamatos keverés mellett teljesen lehűtjük, lefóliázzuk, hogy ne bőrösödjön meg a teteje, majd tegyük be a hűtőbe.

Mandulás
Mandulás- tejszínes málnatorta

A tejszínt verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a lehűtött vaníliakrémhez. Először egy kevéssel keverjük simára, majd a többi tejszínt is, óvatosan keverjük el a krémmel, úgy, hogy ne törjük össze teljesen a habot. Betöltésig tegyük be a hűtőbe, de akár a fagyasztóba is tehetjük néhány percre, hogy jól lehűljön.

A málnazseléhez:

Egy nyeles forralóba tesszük a málnát és egy pici vízzel felolvasztjuk, majd egy szűrőn áttörjük. A zselatint egy kis edényben elkeverjük a vízzel, duzzasztjuk.
Az áttört málnavelőt a cukorral, citrommal összefőzzük, majd miután összeforraltuk levesszük a tűzről és elkeverjük benne a duzzasztott zselatint, majd lehűtjük.

Az időközben lehűtött krémet elfelezzük és az egyik felébe belekeverjük a krémlikőrt, a másik felébe beleteszünk a szintén lehűlt málnából 4-5 evőkanállal és elkeverjük benne.

A torta összeállításához a sütőkeretet használva a lapokat a kívánt méretre vágjuk, majd a keretet belül kissé megolajozzuk és kibéleljük folpackkal, hogy miután betöltöttük a tortát, könnyen el tudjuk távolítani.

Mielőtt a tortát betöltenénk, egy kevés krémet tegyünk félre, hogy majd körbe tudjuk kenni.

Mandulás – tejszínes málnatorta

Az összeállításnál ne felejtsük sziruppal megkenni a lapokat egy ecsettel, a sorrend a következő:
1. piskóta – fehér krém fele
2. piskóta – málnás krém fele
3. piskóta – fehér krém másik fele
4. piskóta – málnás krém másik fele
5. piskóta – málnazselé a tetejére

Végül betesszük a hűtőbe legalább 4 órára hűlni.

Miután jól kihűtöttük a tortát óvatosan távolítsuk el a tortakarikát, kenjük le körben a férletett krémmel, majd panírozzuk be az előzőleg, száraz serpenyőben, enyhén pirított, szeletelt mandulával.

Díszítésként használhatunk habcsókot, málna szemeket, fehércsokoládéból készült díszítést.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares