Egyszerű cukros kalács

A reggeli tea, vagy kávé mellé ideális ez az egyszerű, finom, cukros kalács. A belseje puha és foszlós, kívül pedig az édes-karamelles íze isteni, egy kevés vajjal, mézzel, vagy akár, egy kis házi lekvárral. De magában fogyasztva is tökéletes.

Érdemes kipróbálni úgy is, hogy egy kevés reszelt narancshéjat is teszünk a tésztájába, úgy még finomabbá, egy kevés fahéjjal pedig, még izgalmasabbá varázsolhatjuk. Nálunk nem telhet el hét, hogy ne készülne valalmilyen kalácsféle, mert nagyon szeretjük őket reggelire. Ha netán megmarad, akkor sem esem kétségbe, mert szuper kalácsfelfújtakat lehet a maradékból készíteni.

Egyszerű cukros kalács
Egyszerű cukros kalács

Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
1,5 dkg friss élesztő
3 dkg vaj
2 dl (házi) tej
2 evőkanál barna nádcukor
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só

a forgatáshoz:
10 dkg barna nádcukor
3 dkg vaj

Elkészítés:

Az élesztőt, egy deci langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk.
A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, cukrot, reszelt citromhéjat és egy csipetnyi sót.

Összegyúrjuk, közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat és jól kidolgozzuk, hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva, fél óráig kelesztjük.

Miután a tészta megkelt, három egyenlő részre osztjuk, a három részből egyenként egyforma rudakat sodrunk, majd megkenjük őket olvasztott vajjal.

Egy nagyobb tálcára rászórjuk a barna nádcukrot és mindegyik vajas rudat meghempergetjük a cukorban.

A rudakat összefonjuk, majd a kalácstésztát sütőpapírral bélelt, gyümölcskenyér formába tesszük.

Egyszerű cukros kalács
Egyszerű cukros kalács

Konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük. Mielőtt megsütjük a tetejét óvatosan, hogy a cukor megmaradjon rajta, tojássárgájával lekenjük.
Előmelegített sütőben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Miután a kalács megsült rácson hagyjuk kihűlni, majd felszeletelve tálaljuk.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Follow Me!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás