Medvehagymás (hajtogatott) pogácsa

Medvehagymás (hajtogatott) pogácsa

A tavaszi medvehagyma szezon jelképes fogása a medvehagymás pogácsa. Szerintem, sokan ezt a sós vendégvárót készítik a leginkább, ebből a tavaszi friss, fokhagymás aromájú, zöld növényből.

Nincs ez másként nálam sem, amellett, hogy én is sokféle ételbe felhasználom, a pogácsa szinte kötelező darab, mikor a piacokon és a multik zöldséges részlegén megjelenik a medvehagyma. Én ilyen, hajtogatott pogit szoktam készíteni belőle, igaz most egy kis csavarral, mert vaj helyett, most kacsazsírral készítettem.

Medvehagymás (hajtogatott) pogácsa
Medvehagymás (hajtogatott) pogácsa

Hozzávalók 16 db-hoz:
500 g sima liszt
100 g tejföl
100 g kacsazsír
25 g friss élesztő
200 ml langyos víz
12 g só
5 g cukor
10-15 medvehagyma levél

A tetejére a lekenéshez:
1 egész tojás

Elkészítés:

A medvehagymát alaposan leöblítjük, konyharuhával leitatjuk róluk a vizet, majd összefogva őket felaprítjuk. Én a vastagabb szárrészt levágom, ezt elhasználom abba, amit épp főzök vagy egy vajas kenyér mellé, és csak a zöld levél részt használom a pogiba.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, kacsazsírt és végül a langyos vízben feloldott élesztőt.

Az egészet jól összegyúrjuk, hogy összeálljon a tészta. Alaposan kidolgozzuk, hogy fényes, hólyagos legyen. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.

Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett munkalapon, néhány mozdulattal, óvatosan átdolgozzuk, majd 5 percig hagyjuk pihenni.

Miután pihent, sodrófával ujjnyi vastagra nyújtjuk és elosztjuk a felületén a medvehagyma egynegyedét. A hajtogatás úgy néz ki, hogy a tésztát képzeletben három részre osztva a két szélső harmadot egymásra hajtjuk. Azaz az egyik szélét behajtjuk középre, erre is teszünk medvehagymát, majd ráhajtjuk a tészta másik szélét, úgy igazítva, hogy pontosan fedje az alatta levő réteget.

Medvehagymás (hajtogatott) pogácsa
Medvehagymás (hajtogatott) pogácsa

Ezután a tésztát elfordítjuk, 90 fokkal majd ismét kinyújtjuk, rászórjuk a medvehagyma maradék részét és az előző módon, ismét hajtogatjuk.

A második hajtás után ismét kinyújtjuk, de már vastagabbra, kb. kétujjnyi vastagra, a tetejét késsel berácsozzuk, majd pogácsa szaggatóval (én 6,5 cm átmérőjűt használtam) kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatva a tetejüket lekenjük egy felvert tojással, majd kb. 20 percig hagyjuk kelni. Szórhatunk rájuk szezám magot, köményt, lenmagot, tökmagot, sajtot, esetleg nagyszemű sót is.

Miután megkeltek, előmelegített sütőben 170 fokon 25-30 perc alatt, szép aranysárgára sütjük a pogácsákat.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares