Mandulás-almás tekercs, fűszeres narancsmártással – Ismét egy újabb kihívás… készítettem egy finom sütit a SPAR Chef versenyre a szokásos 5, általuk megadott alapanyag felhasználásával.
A mostani 5. forduló alapanyagai: leveles tészta, tejföl, tojás, mazsola, mandula. Íme ez lett az eredmény: Mandulás-almás tekercs, fűszeres narancsmártással. Ez a desszert a karácsonyi menü része is lehet, mert a felhasznált alapanyagoknak köszönhetően látványa és ízvilága az ünnepi asztalra kívánkozik. Elkészítését tekintve rendkívül gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.

1 csomag leveles tészta
5 db alma
5 dkg mazsola
10 dkg mandula
3 evőkanál tejföl
5 dkg barna nádcukor
0,5 dl rum
1 kiskanál őrölt fahéj
2 evőkanál narancslekvár
1 db tojás
4 db narancs
3 evőkanál méz
2 dkg friss reszelt gyömbér
1 db fahéjrúd
Elkészítés:
A mazsolát előzőleg rumba áztatjuk, a mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, az almákat megtisztítjuk, negyedekre vágjuk, majd vékonyan szeleteljük. A tésztát lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk. A felületén egyenletesen elkenjük a 2 evőkanál narancslekvárt, rátesszük a szeletelt almát, majd a pirított mandulából két evőkanálnyit félre teszünk, a többit rámorzsoljuk az almára. A mazsolát is elosztjuk rajta a rummal együtt. A tejfölt elkeverjük a barna cukorral és egy kiskanál őrölt fahéjjal és ezt a keveréket, kanállal elosztjuk a töltelék tetején. Az egészet óvatosan feltekerjük, a végeket behajtjuk és a tetejét lekenjük egy felvert tojással és a félretett mandulát a tekercs közepén végigszórjuk. Hústűvel pár helyen megszúrjuk és előmelegített sütőbe téve, 190 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.

A narancsmártáshoz a narancsokat megtisztítjuk, eltávolítjuk az összes fehér héj részt is, majd apróra vágva edénybe tesszük és elkezdjük főzni a mézzel. Hozzáadunk egy fahéjrudat, és belereszelünk egy kis darab friss gyömbért és így főzzük amíg elkezd besűrűsödni, majd kivesszük belőle a fahéjat, botmixerrel kissé pépesítjük és sűrűre főzzük.
Tálaláskor a süteményt szeleteljük és narancsmártással kínáljuk.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’
Csúcs, nagyon jól néz ki:) A fotók, a tálalás is nagyon szép és ötletes. A karácsonyi asztalra is tökéletes:)
Köszi, Trollanyu! A te meggyes máktortád is szuper jó! 🙂 Na meg azok a csodás fánkok!
Nagyon guszta!! Eltudom képzelni milyen finom lehetett. A Feltétlen megfogom sütni, de a mártást még sült kacsa mellé is eltudom képzelni.:)
Köszönöm, Gizi! Tényleg jó hús mellé is ez a narancsmártás, csak kevésbé édesen:)