Ez a kecskesajtos, sonkás tojásrántotta a nagy kedvencek közé tartozik nálam. Rendkívül egyszerű étel, viszont nagyon tápláló, egészséges és persze finom. Jelentős fehérje, vitamin és ásványi anyag forrás. Szénhidrát tartalma szinte nulla, ezért közkedvelt a diétás étrendben. A tojásban lévő zsírsavak összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami élettanilag nélkülözhetetlen.
Vásárláskor, először mindig nézzük meg a tojás szavatossági idejének lejáratát. Nyugodtan nyissuk ki a dobozt és győződjünk meg róla, hogy nincs-e köztük törött darab. Nézzük meg a tojások kódját, hogy milyen tartásból, honnan származik.
Miután sikerült kiválasztanunk a megfelelő tojást, az otthoni tárolásnak is megvannak a szabályai, amiket ha betartunk megkímélhetjük magunkat egy-két kellemetlenségtől. A tojáshéjnak van egy természetes védőrétege, amit ha megőrzünk, akár egy hónapig is eltarthatóak, ezért fontos, hogy csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg a tojásokat. Tároljuk hűtőszekrényben, lehetőleg saját dobozában, a többi élelmiszertől elkülönítve. Felhasználáskor egyenként, kis tálkában üssük fel, ha netán valamelyik rossz, ne rontsuk el vele se az ételünket, se a többi tojást. Ha nem vagyunk biztosak a tojások frissességét illetően, ezt egyszerűen ellenőrizhetjük, ha a tojást a két ujjunkkal alul és felül megfogjuk, enyhén megrázzuk, és ha kotyogó, lötyögő hangot ad, akkor már nem friss, mert a sárgáját a fehérjével összekötő, úgynevezett “jégzsinór” már nem feszes. Ezeket a tojásokat mindenképp megfelelő ideig tartó hőkezelésnek kell alávetni.
Se szeri, se száma, hányféle variációban elkészíthetjük. Szárított, vagy friss paradicsommal, olívával, szalonnával, kolbásszal, vagy csak egy kis hagymával, gombával, sajttal, Tehetünk bele szardíniát, vagy koktélrákot, akár zöldségeket, és friss fűszernövényeket is. Hagyhatjuk lágyabbra, de jól átsütve is készíthetjük.
Én kecskesajttal bolondítottam meg és friss petrezselyemmel, újhagymával, amit nagyon kis is ideig sütöttem, hogy még szinte friss ropogós maradjon.

Hozzávalók 2 személyre:
5 db tojás
2 szelet füstölt, főtt házi sonka
6 dkg lágy kecskesajt
2 szál újhagyma
2-3 szál friss petrezselyemzöld
2 szelet bacon
2 dkg vaj
frissen őrölt bors
1 csipet pirospaprika
só
Elkészítés:
A vajat serpenyőbe teszem, hozzáadom a csíkokra vágott bacont, és a szintén csíkokra vágott főtt sonkát, pirítom néhány percig, majd hozzáadom a felkarikázott újhagymát. A tojásokat egyenként felütöm, majd egy tálba téve villával összekeverem, majd mikor a bacon és a sonka is megpirult kissé, hozzáadom a felvert tojásokat. Kissé megsózom, vigyázva, mert a bacon és a sonka is sós. Frissen őrölt borsot adok hozzá, kissé összekeverem és készre sütöm. Mikor megsült, a kecskesajtot rámorzsolom a még forró tojásra, meghintem egy csipet pirospaprikával, és a tetejére pedig felaprított petrezselyemzöldet szórok és már tálalom is, ezt az egyszerű, de mégis különleges tojásrántottát. Ami lehet egy gazdag, tápláló reggeli, vagy vacsora.