Ilyenkor, a téli időszakban gyakran kerül az asztalra, egy-egy finom, meleg krémleves, mint ez a zelleres burgonyakrémleves, diós-sajtos ropogóssal.
Mivel, elég gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek és a különféle zöldségeknek köszönhetően, elég magas a rosttartalmuk, ami az emésztőrendszerünkre pozitívan hat, ezért is érdemes ezeket rendszeresen fogyasztanunk. Ráadásul a hozzávalók arányainak változtatásával, mindig egy kissé más ízben készíthetjük. Nem beszélve arról az áldásos tulajdonságukról, hogy a finnyás gyerkőc nem tudja kiválogatni belőle külön-külön, a neki nem tetsző zöldségdarabokat, mivel nem látja őket. Így, Ő is jóízűen bekanalazza és még a végén meg is dicséri, hogy milyen finom volt. 🙂

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya
15 dkg zeller gumó
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kis szál sárgarépa
1,5 evőkanál kacsazsír
2 db babérlevél
3 evőkanál tejföl (válaszható)
1 mokkáskanál őrölt kömény
két evőkanál pirított tökmag
só, bors
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, apró kockára vágjuk.
A kacsazsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a zöldségeket és hagyjuk egy kicsit, dinsztelődni, néhányszor megkeverjük, vigyázzunk, hogy ne égjenek meg. Az a jó, amikor egy kissé letapad az edény aljára, (egy kis színt kap) mert így a zöldségek intenzívebb ízt adnak a levesnek.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi a zöldségeket ellepi.
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hozzáadjuk a babért, a köményt, fokhagymát. Fedő alatt, puhára főzzük a zöldségeket.
Amikor a zöldségek megpuhultak, kivesszük a babérlevelet és botmixerrel egyneművé keverjük.
Ha savanykásan szeretjük, akkor 3 evőkanál tejfölt keverjünk el egy tálkában egy merőkanálnyi forró levessel és így keverjük bele az egész levesbe, ezáltal, egy kellemes savanykást ízt kapunk.
Nem kell bele semmilyen lisztes sűrítés, mivel a pépesített zöldségek nagyszerűen besűrítik a levest.
Tálaláskor, adjunk hozzá diós-sajtos ropogóst, a tetejére szórhatunk néhány szem pirított tökmagot.
A diós-sajtos ropogós elkészítése, a következő bejegyzésben található.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’