Nagyon szeretem az ilyen típusú ételeket, mint ez a spárgás csirkeragu, mert finomak, laktatóak, változatosak és pillanatok alatt elkészülnek. Csak a fantáziánk, és persze néhány alapanyag szükséges hozzá. Mindig találok valamilyen zöldségfélét a hűtőben, ami alkalmas arra, hogy megfelelő kísérője legyen a csirkehúsból készülő ragunak.
Estére, mikor egy zsúfolt nap után, már csak arra vágyunk, hogy leüljünk és megpihenjünk, akkor ugye még nincs vége a napnak, mert vacsorát kell készíteni. Ilyenkor ezek az ételek szinte mentőövnek számítanak, mert mindennel együttvéve az elkészítésük nem tart 30 percnél tovább, de mégis frissen készített, meleg vacsorával lephetjük meg a családot. Ha ügyesen osztjuk be a munkafolyamatokat, akkor tényleg nagyon gyorsan elkészülhet az ételünk. Leírom én, hogy szoktam.

Először is felmérem a “terepet” azaz, megnézem mit tudok éppen felhasználni a hűtő kínálatából. Csirkemell filét, szeletelt bacont mindig tartok itthon, mivel tudom, hogy az előbbi pillanatok alatt elkészíthető, az utóbbi pedig minden ételt “feldob” a füstölt ízével. Találtam hozzá egy darab kaliforniai paprikát, ami már pár napja árválkodott a hűtőben, talán salátához vettem anno. Volt még itthon egy csomag friss spárga, amit “csak úgy” vettem, hogy majd lesz belőle valami. A csomag fele, ez alkalommal el is fogyott. Aztán még ott volt egy fél póré hagyma aminek a másik felét pár napja elhasználtam, de mivel akkor sok lett volna az egész, így az is a hűtőben várta a sorsát.
A cserepekben mindig van friss zöld fűszernövény, így ki is választottam ehhez az ételhez a leginkább passzoló, bazsalikomot.
Igaz, azon gondolkodtam egy-két percet, hogy milyen körettel készítsem, de a kis családom gyorsan megszavazta ezúttal a rizs köretet. Így már össze is állt a “csapat”. Először is minden alapanyagot megmosok, megtisztítok, előveszek egy nagy vágódeszkát, amin szép sorban mindent összevágok, rá teszem egy nagyobb tányérra, szép kis kupacokba rendezve, utoljára hagyva a húst. Mielőtt elkezdem készíteni az ételt, már teszem is oda a köretnek, ebben az esetben a rizsnek a főző vizet, mert mire az étel elkészül, addigra illik a köretnek is elkészülnie. Tehát szerintem mindennek az alapja a tervezés, és az előkészítés mert így mindent el tudunk időben, gyorsan készíteni, nem kapkodunk, nem idegeskedünk.
70 dkg csirkemell filé
5 dkg szeletelt bacon
1/2 póré hagyma
7 szál fehér spárga
1 db kaliforniai paprika
20 g (1 db) tojássárgája
1 csokor friss bazsalikom
2 dl tejszín
1 evőkanál szőlőmagolaj
só, bors