Citromos-sajtos körtefelfújt. Érik a Vilmos körte, az egyik legfinomabb gyümölcs, amit nagyon szeretek. A sárga, zamatos, enyhén muskotályos ízű, lédús körte, ahogy az ember beleharap és végig csorog az állán a mézédes lé….hmm.
A körte termesztéséről szóló első feljegyzések időszámításunk előtt 3.500-ra, viszont története egészen az ókori mítoszokhoz nyúlik vissza.
A mítosz szerint Zeusz egyik fia Tantalosz az istenek és az emberek ellen elkövetett gonosz tettei miatt, örök szenvedésre ítéltetett. Egy iszapos tó fölé hajló gyümölcsfa ágán lóg, örökös éhség és szomjúság gyötri. A hullámok a derekáig, sőt néha az álláig érnek, de ha lehajol és inni akar, visszahúzódnak, csak a fekete iszap marad a lábainál. A fa csak úgy roskadozik a körtétől, csillogó almától, édes fügétől, érett olajbogyótól és gránátalmától, a zamatos gyümölcsök a vállát súrolják, de ha utánuk nyúl, egy széllökés elsodorja őket a keze ügyéből. Ráadásul még egy hatalmas szikladarab lóg a fa fölött és örökké a szétzúzással fenyegeti Tantalosz koponyáját.

A Közép-Ázsiából és Perzsiából származó gyümölcs nemcsak ízletes és zamatos, hanem, jótékonyan hat szervezetünkre.
Nagyon finom levest, kompótot, desszertet lehet belőle készíteni, de nagyon jól illik sültek mellé is.

Hozzávalók 6 adaghoz:
4 db közepes körte, ha lehet puha, érett
3 db tojás
10 dkg kevésbé intenzív ízű sajt
15 dkg barna nádcukor
2 evőkanál liszt
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
1,5 dl tejszín
2 cl vilmoskörte pálinka (Dunai Hajós)
1 mokkáskanál vanília kivonat, vagy 1 cs vaníliás cukor
3 dkg vaj
1-2 db babapiskóta lereszelve, ez az édes morzsa (ha tehetjük, vegyünk teljes kiőrlésű lisztből készültet)
1 csipet só
Elkészítés:
A szuflé formákat kikenjük vajjal, majd kiszórjuk édes morzsával
A körtéket meghámozzuk, a magházukat eltávolítjuk, felszeleteljük vékonyan.
A tojások sárgáját a cukorral, vaníliával és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, hozzáadjuk a körte pálinkát, beleszitáljuk a lisztet, beletesszük a sót, a reszelt sajtot és hozzáadjuk a tejszínt, majd a vékonyan felszeletelt körtét.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a masszába. Elosztjuk a kivajazott, kiszórt szuflé formákba, majd előmelegített sütőben, közepes hőfokon (gáz sütőnél 190°C) kb. 35-40 percig sütjük.
Nagyon finom magában is, de kínálhatunk hozzá vanília sodót is.
Források: kép, szöveg: innen és innen
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’