Ez a báránycomb pörkölt, medvehagymás, házi juhtúrós rétessel úgy született, hogy kis családom kitalálta a húsvéti sütés-főzés alkalmával, csináljak rétest. De olyan igazi házi fajtát 🙂 Gyorsan el is sorolták, ki milyet szeretne enni, almást, mákost, túróst.
A pörkölthöz:
80 dkg báránycomb
3 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
közepes darab paradicsom
1 teáskanál paradicsom püré
1 dl vörösbor
evőkanál zsír
púpozott evőkanál jó minőségű, őrölt pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt kömény
só, bors
Elkészítés:
A báránycombot lehártyázom, megtisztítom, majd felkockázom. A hagymát apróra vágom, zsírom megpirítom, félrehúzom a tűzről és hozzáadom az őrölt pirospaprikát. Visszateszem a tűzre, hozzáadom a feldarabolt paradicsomot és a pürét, majd a felkockázott bárányt. Sózom, borsozom, hozzáadom a köményt és a préselt fokhagymát és az ujjnyi csíkokra vágott paprikát.
A húst így pirítom a fűszerekkel együtt, mikor minden oldala kifehéredett és megpirult hozzá löttyintem a vörösbort, majd lefedve, lassú tűzön puhára párolom. Ha nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá pici vizet.

Hozzávalók a réteshez:
A tészta hozzávalói és elkészítése szerepelt egy korábbi receptemben, itt, a Libamájragus házi rétes receptjében. Ezért nem részletezném újra.
A töltelékhez:
25 dkg juhtúró
10 medvehagyma levél
2 evőkanál tejföl
1 csapott evőkanál búzadara
bors
Elkészítés:
A töltelékhez a juhtúrót villával összetöröm, hozzáadom a csíkokra vágott medvehagymát és a tejfölt, megborsozom és jól összekeverem. Krémes állagúnak kell lennie, nem folyósnak. Ha kissé folyósabb, tegyünk hozzá több darát. Én ezt a keveréket előző nap kevertem be, másnap még tettem hozzá egy evőkanál tejfölt.
Mivel a juhtúró elég sós, így nem szükséges a plusz sózás, de ha valakinek mégsem eléggé sós, kedve szerint sózhatja. A rétestészta nyújtása után a tésztát hagyom egy kicsit szikkadni, de arra vigyázni kell, ne száradjon meg nagyon, mert ha törik, akkor nehéz már feltekerni.
Mielőtt megtöltöm, a rétes tésztát olvasztott kacsazsírral, nem túl vastagon, egyenletesen megkenem, majd rákanalazom a túrós tölteléket és a terítő segítségével, lazára engedve feltekerem.
A tölteléket nem fontos elkenni a tésztán, elég ha kis halmokban hagyjuk, úgy, hogy amikor feltekerjük jusson mindenhová a töltelékből. Felvert tojás sárgájával lekenem a tetejét, miután beleügyeskedtem a szilikon lappal bélelt tepsibe. 200 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 20-25 perc alatt világos barnára sütöm. Miután megsült, a báránycomb pörkölt mellé tálalom, a tetejét apróra vágott metélőhagymával megszórom.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’
Nagyon guszta lett! Oda vagyok a bárányhúsért és ez a medvehagymás rétes mellé…mennyei párosítás!Gratulálok a mézes versenyhez is, klassz kis szuflét készítettél 🙂
Kedves Ami!Nagyon szépen köszönöm. Örülök, hogy másnak is tetszik amit csinálok. A mézesről nem is tudtam:)Ma még nem volt időm gép elé ülni.