Foszlós, fonott kalács…nagyon szeretjük a kalácsféléket, főleg amikor olyan foszlósra sikerül, hogy a tésztája annyira puha, akár a hab. Reggelire, tízóraira, uzsonnára bármikor képesek vagyunk megenni, egy kis vajjal, mézzel, vagy jóféle házi lekvárral. Ebből a tészta mennyiségből, általában két kisebb fonott, foszlós kalácsot készítek és mindig variálom őket, attól függően, milyen kedvem van és mit találok itthon, hozzá.

Készíthetjük dióval, mákkal, mogyoróval, márványosra, ha tésztájába keverjük a kakaót, különböző aszalt gyümölcsökkel, magvakkal vagy csak teljesen simán, fonva vagy fonás nélkül. A fonás nem az erősségem, de majd biztos készítek komolyabb technikát igénylő fonással is kalácsot. Majd azt is megmutatom persze, ha publikálásra érdemes lesz 🙂

Fonott, foszlós kalács
Fonott, foszlós kalács

Hozzávalók:
60 dkg simaliszt
3 dkg élesztő
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
3 dl langyos tej, (ha lehet, házi)
3 evőkanál barna nádcukor
4 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál rum
1 mokkáskanál bio vanília őrlemény
pici só
kardamom mag, aki szereti tehet bele

Elkészítés:

Az élesztőt, egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatom.
A lisztet nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot, és egy csipetnyi sót. Összegyúrom, közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadom az olvasztott vajat és jól kidolgozom, hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva fél óráig kelesztem. Mikor megkelt, kettévágom és külön-külön megtöltöm a tésztákat a lent leírt módon.

Egy-két fontos dolog, amit érdemes szem előtt tartanunk, ha kelt tésztával dolgozunk:
  1. A tészta szerkezete, annál szebb lesz, minél több levegőt gyúrunk bele. Ezért fontos az alapos kidolgozása a kelt tésztának.
  2. Régen azt mondták, akkor van kidolgozva a tészta, mikor a gerendáról is csöpög a víz, ami nem más mint, a homlokunk.
  3. Az alapanyagokat lehetőleg szobahőmérsékleten dolgozzuk bele, mert a hideg hozzávalók lassítják az élesztő munkáját.
  4. A sót keverjük el a liszttel alaposan, mielőtt az élesztőt hozzáadjuk, mert a sóval érintkezve, gátolja annak kelesztő hatását.
  5. Ugyanez igaz, a sok cukorra is, ezért csak egy csipetnyit tegyünk a tejhez, annyi is elég, hogy az élesztő felfusson.
  6. A zsiradék is lassítja az élesztőgombák szaporodását, emiatt minél több a tésztában a zsiradék, annál tovább tart a kelesztési idő.
  7. A konyhánkban, ahol a tésztát készítjük, ne legyen se hideg, se pedig huzat, mert az is árt a tésztának.
  8. Ahhoz, hogy foszlós legyen a kalácsunk, elengedhetetlen a tészta megfelelő kidolgozása. Mikor fonva készítjük, a fonatokhoz a rudakat, fonás előtt, jól sodorjuk meg.
Fonott, foszlós kalács
Fonott, foszlós kalács
Ha jó minőségű tésztát szeretnénk, vásároljuk jó alapanyagokat hozzá, lehetőleg búzacsírával gazdagított lisztet.

Én a lisztek közül ezt szoktam használni: Búzafinomliszt búzacsírával – BL 55. Jó minőségű legyen a tojás is, ne ketreces tartásból származzon, friss házi tejet és vajat már minden vásárcsarnokban találunk, vagy vehetünk mobil házi tejet árusító kocsiról is. Finomított kristálycukor helyett, inkább használjuk, barna nádcukrot.

Vigyázat a barna cukor (ami melasszal színezett finomított cukor) nem egyenlő a nádcukorral! Én mindíg vajat használok, sosem margarint.

De ha az ember odafigyel ezekre a dolgokra, ez hosszútávon kifizetődő, mert nem mindegy mi az, amit ha megeszünk, a szervezetünk hasznosítani tud, és mi az ami megbetegíthet minket. Nem vagyok elvakult “bio” párti sem, de megnézem miből főzök.

Kakaóval töltött fonott kalács
Kakaóval töltött kalács

Kakaóval töltött:
8 dkg vaj
2 evőkanál jó minőségű, ha lehet, bio kakaópor
5 dkg darált barna nádcukor
3 dkg mazsola
1,5 evőkanál rum

Elkészítés:

A mazsolát leöntöm a rummal, hagyom egy ideig, hogy jól magába szívja. A vajat habosra keverem a cukorral, kakaóval. Hozzáadom a mazsolát a rummal együtt, összekeverem és a tészta egyik felét három egyenlő részre osztom, egyenként kinyújtom kb. 20x30cm téglalapra, a kakaós krémet elosztva három részre, mindegyik téglalapra simítok belőle és feltekerem, mint a bejglit. Mikor mindhárom téglalapot megkentem és feltekertem, akkor a három rudat összefonom, sütőpapírral bélelt, gyümölcskenyér formába teszem, konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztem, mielőtt megsütöm, a tetejét tojássárgájával lekenem.
Előmelegített sütőben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütöm.

Mazsolás-fahéjas:

foszlós, Mazsolás-fahéjas kalács
Mazsolás-fahéjas kalács

A mazsolás-fahéjas változathoz, a tészta másik felébe 1 teáskanál őrölt fahéjat és 6 dkg mazsolát gyúrok, szintén sütőpapírral bélelt kisebb kenyérsütő formába teszem, letakarva 30 percig kelesztem, sütés előtt tojássárgájával lekenem és a kakaós változat mellé teszem a sütőbe és együtt megsütöm őket. Ebből is készíthetünk fonott kalácsot, de én ezt simán sütöttem meg.

Ugyanezt a tésztát használtam a húsvéti fonott, díszített kalácshoz is, csak nem választottam ketté a tésztát, hanem az egész mennyiségből egy nagy kalácsot sütöttem. A tetejére a díszítéshez, egy tojás fehérjét 15 dkg porcukorral (illetve annyival, hogy sűrű, nem folyós állagú legyen) és egy pár csepp citromlével fényesre, de nem habosra kevertem. Sütőpapírból hajtogatott írókával rajzoltam meg a mintákat és hagytam, hogy megszáradjon.

 Húsvéti fonott, díszített kalács
Húsvéti fonott, díszített kalács

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

3 hozzászólás

  1. Nekem is ez jutott eszembe a fotókról- gyönyörűek, még ha meg is előztek, így van 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares