Ez a vajbabos csirkerolád lehet egy könnyű, tartalmas ebéd, vagy akár vacsora is. A csirkemell kívülről nagyon kellemesen átveszi a pirított bacon ízét, belülről pedig, szaftosan tartja a húst a joghurtos pác és a vajbabos ragu.
Hozzávalók 6 személyre:
2 nagyobb csirkemell filé
25 dkg vajbab
20 dkg szeletelt bacon
10 dkg füstölt, szeletelt tarja
1 fej hagyma
4 dkg vaj
2 dl száraz fehérbor
2 dl natúr joghurt
3 gerezd fokhagyma
só
csipet őrölt fehérbors
1 csipetnyi őrölt kömény
1 db babérlevél
őzgerinc sütőforma
Elkészítés:
A csirkemellet vékony szeletekre vágva, fokhagymás joghurtban pácolom, legalább egy órát.
A töltelékhez, egy edényben vajon megfonnyasztok egy fej apróra vágott hagymát, és 2 gerezd fokhagymát, beleteszem a babérlevelet, majd ráteszem a vajbabot, sózom, megszórom frissen őrölt fehérborssal, és egy csipetnyi őrölt köményt adok hozzá, majd felöntöm 2 dl fehérborral és fedő alatt puhára párolom.
A tarját vékony csíkokra vágom és hozzáadom a babhoz.
Közben az őzgerinc formát kibélelem a bacon szeletekkel, a csirkemell darabokat kiveszem a pácból és nagyjából letörölgetem róluk a joghurtot.
Megsózom, megborsozom és ráfektetem a bacon szeletekre, a formában úgy, hogy befedje belülről a formát.
Amikor a babos töltelék elkészült, kiveszem a babérlevelet és belesimítom a formába a csirkemellekre. Miután belekerült a töltelék a tetejét is befedem csirkemell szeletekkel és az oldalt kilógó bacon szeleteket vissza hajtom a tetejére. Befedem alufóliával, ráteszem a formát egy nagyobb tepsire és előmelegített sütőben 220 fokon sütöm 35 percig, majd kiveszem, a fóliát eltávolítom és így sütöm még 20 percig.
A kifővő levét leöntöm róla. Mikor megsült, kiveszem egy tűzálló tálra és vissza teszem és a grill sütővel pirosra sütöm a tetejét 5-6 perc alatt.

A salátához:
A kenyér szeleteket pici olívaolajjal megkenem, serpenyőben megpirítom mindkét felüket, majd egy gerezd fokhagymával bedörzsölöm őket és apró kockára vágom.
A saláta keveréket egy tálba teszem, egy kis fej hagymát vékony szeletekre vágva hozzáadok.
A camembert sajtot hosszában ketté, majd vékony szeletekre vágom és hozzáadom a salátához a kenyér kockákkal és a fagyos ribizlivel együtt. Amit előtte, szűrőbe téve leöblítek melegvízzel.
Meglocsolom egy kevés extraszűz olívaolajjal ízesítem sóval, borssal és kevés balzsamecetet csepegtetek rá. Az egészet összeforgatom.
Ha a rolád megsült, kissé hagyom hűlni, majd felszeletelve a salátával tálalom.
Fenséges étel lehet!Ha nem bánod elviszem a receptet!:-)
Kedves Nelli!Nagyon örülök, hogy tetszik, remélem ízleni fog, ha elkészíted!
Fantasztikusan jó recept, nagyon guszta.
Köszi, kedves Mrita! 🙂
Kedves veruss!Nagyon örölünk, hogy két nagyon ötletes és finom receptettel is versenybe szálltál! Hogy ne maradj le a következő körök versenykiírásáról javasoljuk, hogy kövesd a részleteket a SPAR chef facebook oldalán. Szeretettel várunk blogunkon is (tearoom.hu), mert 2 hetente itt is közzéteszünk részleteket és egy-két kulisszatitkot is elcsíphetsz 😉 Eredényhiretés október 28-án! Hajrá! 🙂
Kedves TeaRoom! Örülök, hogy tetszenek a receptjeim, a következő fordulókon is szeretnék részt venni. Köszönöm, hogy a figyelmembe ajánlottátok a blogotokat, figyelemmel fogom kísérni a továbbiakban. Az eredményhirdetést pedig kíváncsian várom:)) Üdvözlettel, Veruss
Szívből gratulálok Veruss! 🙂 Megérdemelted a dííjat! Nekem is pont az a recept volt a kedvencem 🙂
Kedves Ami!Nagyon szépen köszönöm! Még csak most értesültem róla, hogy 2. lettem. Nagyon örülök, hogy tetszett a receptem.