A kertünk végében levő, hatalmas szederbokor szerencsére idén gazdag terméssel ajándékozott meg minket. A friss gyümölcsnél nincs is jobb, de most ahhoz is maradt bőven, hogy egy finom, tejszínes szederkrémes  süti készüljön belőle.

Ez az egyszerű kakaós-vajas tésztára álmodott, tejszínnel dúsított szedres süti mindenkinek ízlett, mivel nagyon könnyű és nem túl édes. A tésztáján érződik kissé a rum, ami a jó minőségű kakaóporral nagyszerű egységet alkot és nagyon kellemes alapja a tejszínes szederkrémnek, amit a citrom tesz kissé pikánssá.

Tejszínes-szederkrémes torta
Tejszínes-szederkrémes torta

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
a kakaós tésztához:
8 dkg sima liszt
2 dkg 20-22% holland kakaópor
6 dkg cukor
2 db tojás
5 dkg vaj
5 dkg natúr joghurt
1 teáskanál vanília kivonat
evőkanál rum
1 kiskanál sütőpor
1 csipet só

a krémhez:
30 dkg friss szeder + pár szem a díszítéshez
5-6 dkg cukor
3 dl 30%-os habtejszín
1,5 dl tej
2 evőkanál sima liszt
2 dkg vaj
1 kisebb citrom leve
néhány friss mentalevél

Elkészítés:

A tésztához a lisztet összekeverjük a kakaóval, sütőporral és egy csipet sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a rummal, majd a tojásokat egyenként hozzádolgozzuk.

A tojásos masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd az egészet belesímítjuk az előzőleg kivajazott, lisztezett tortaformába.

Előmelegített sütőben, 190 fokon 20 perc alatt készre sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad rá tészta, akkor készen van.

Miután a tészta megsült, a formában hagyjuk kihűlni.

A krémhez a szedret megmossuk, lecsepegtetjük majd villával összetörjük és átnyomkodjuk egy szűrőn. Hozzáadjuk a cukrot és a citrom kifacsart levét. Ha nem elég édes, adhatunk még hozzá egy kevés cukrot.

Tejszínes-szederkrémes torta
Tejszínes-szederkrémes torta

A hideg tejben csomómentesre keverjük a lisztet, tűzre tesszük, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a szederlevet és sűrű krémmé főzzük. A végén hozzákeverjük a vajat, majd az egészet kihűtjük. Hűlés közben kevergessük néha egy habverővel, hogy szép sima legyen.

A tejszínt egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, több részletben a kihűlt krémhez keverjük.

Ha biztosra akarunk menni, keverhetünk egy teáskanál zselatint a krémhez, hogy jobban megdermedjen. De szerintem anélkül is működik, ha nem törjük össze a tejszínhabot, amikor hozzáadjuk a krémhez és tényleg hagyjuk egy éjszakát a hűtőben dermedni.

A kész krémet rásimítjuk a formában lévő tészta tetejére és egy éjszakára betesszük a hűtőbe, másnap szederszemekkel és friss mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares