Recept ötletek a karácsonyi menühöz 3.

Mint, ahogy azt tegnap ígértem, hozom is a desszerteket a a karácsonyi, ünnepi asztalra. 😉

Desszert:

Rákóczi túrós – Sárga linzi tészta, melyre a mazsolával, citromhéjjal és vaníliával ízesített túrótöltelék kerül, majd a meleg tojáshabkrém, azaz a windmassza és a házi sárgabarack lekvár párosával kialakított mintázat adja meg a végleges formáját.
Recept ötletek a karácsonyi menühöz 3.
Rákóczi túrós
Ezekhez a karamellás mázzal locsolt, belül puha és szaftos, fahéjas almadarabokkal és édes mazsola szemekkel bélelt kelt csigákhoz, nem is nagyon lehet mit hozzáfűzni.
Karamellás
Karamellás-almás kelt csigák
Ez nem egy szokványos bejgli recept, különleges ízt érhetünk el az ágyas szilva pálinkával, amely még inkább hangsúlyozza a szilva ízt, a marcipán és a darált mandula íze pedig nagyon jól illik a szilvához.
Marcipánnal töltött, aszaltszilvás bejgli
Nálunk a bejgli mellett, a karácsonyi asztal nélkülözhetetlen eleme a sok-sok finom, aszalt gyümölccsel készített gyümölcskenyér is. Nagyon szeretem készíteni, mert alig tudok betelni a sütése közben, a konyhát belengő édes, fűszeres illattal.
Gyümölcskenyér karácsonyra, ahogy én készítem
A mézeskalács készítése ilyenkor, a Karácsonyvárás időszakában,  szinte kötelező azoknál a családoknál, ahol kisgyermekek vannak.
Karácsonyi puha mézeskalács
A linzerkarika egyszerű és nagyon finom, sokan szeretik, így ezzel is várhatjuk a vendégeket. Használhatunk hozzá barack, málna, vagy ribizli lekvárt. De a narancslekvár is kitűnő választás.
Diós linzerkarika házi, fahéjas szilvalekvárral

Az alma pálinka karakteres íze, ad egyfajta pluszt ennek a finom, gyümölcsös desszertnek. Elkészítését tekintve egy nagyon könnyű sütemény, amit a marcipán és a karamell, szinte ünnepivé varázsol.

Almás-marcipános rolád, karamellel borítva
Ezt a finom rakott mákos guba, ami igazából kalács, is tökéletesen illik a karácsonyi desszertek sorába, ugyanis a mák fogyasztása a karácsonyi népszokásaink egyike.
Rakott mákosguba
Évek óta sütöm ezt a süteményt, a család imádja, ünnep nem telhet el nélküle.
Hatlapos krémes
Mandulás-almás tekercs, fűszeres narancsmártással. Ez a desszert a karácsonyi menü része is lehet, mert a felhasznált alapanyagoknak köszönhetően látványa és ízvilága az ünnepi asztalra kívánkozik.
Mandulás-almás tekercs, fűszeres narancsmártással
Nyugodtan kínálhatjuk a vendégeknek, garantáltan el lesznek tőle ragadtatva. Nálunk pillanatok alatt elfogyott, így legközelebb, dupla adagot kell készítenem belőle.
Narancsos-marcipános kocka
Egy nagyon gyors, egyszerűen elkészíthető, finom mandulás süteményt készítettem őrölt mandulából, hozzá pedig egy mártást mazsolából és egy 2008-as Tokaji Késői Szüretelésű Katinkából.
Mandulás sütemény
A zamatos vilmoskörtéből készült krém, nagyon jó párosítás lett a rummal ízesített, diós tészta rétegekkel, a tetejére pedig elhagyhatatlan volt a magas kakaótartalmú csokoládé.
Rumos-diós körtekrémes torta

 

Narancsos-mákos házi rétes
Ilyenkor, karácsony előtt, a mák és a dió is, szinte kötelező alapanyag, ezért nem hagyhattam ki a másik nagy kedvencemből, a házi rétesből őket. Így készült ez a két, tejszínben sült, mézes-diós és narancsos-mákos rétes. Mondanom sem kell, mennyire finom lett mindkettő.
Mézes-diós házi rétes
Ilyenkor, karácsony előtt, a mák szinte kötelező alapanyag, ezért nem hagyhattam ki a másik nagy kedvencemből, a házi rétesből őket.
Házi almás-mákos rétes

Nagyon kellemes készülődést kívánok!

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares