Ha megmarad a kalács ne dobjuk ki, készítsünk belőle egy kis gyümölccsel és fűszernövényekkel, ízletes felfújtat, mint ez a mentás-citromfüves körte felfújt. Ez a finomság is, szikkadt kalácsból, körtéből, menta és citromfű ízesítésével készült.
Nagyon jók ezek a receptek a maradék kalács, zsemle, kifli újrahasznosításához, mert pillanatok alatt, az ízlésünknek megfelelő gyümölcs és fűszer variációkkal készíthetünk ilyen finomakat.

Hozzávalók 4-6 személyre:
1/2 szikkadt kakaós kalács
4 db körte
4 db tojás
15 dkg barna nádcukor
2 evőkanál liszt
10 dkg vaj
1/2 citrom héja
1,5 dl tejszín
2 cl vilmoskörte pálinka
1-1 kis csokor menta ill. citromfű levél
1 db vanília rúd
Elkészítés:
A kalácsot felszeleteljük, megpirítjuk mindkét felüket, majd egy kivajazott, magasabb falú sütőedényt kibélelünk velük.
A körtéket meghámozzuk, a magházukat eltávolítjuk, felszeleteljük.
A tojások sárgáját a cukorral, vaníliával és a citrom héjjal habosra keverjük, hozzáadjuk a körtepálinkát, beleszitáljuk a lisztet, az aprított mentát és citromfüvet, és a tejszínt. Majd beletesszük a felszeletelt körtét.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a masszába. Ráöntjük az egészet a kalácsokra, majd előmelegített sütőben, közepes hőfokon (gáz sütőnél 190°C) kb. 35-40 percig sütjük.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’