Magyaros kenyérlángos

Szilveszterkor, ha nagy a társaság, jól jön egy ilyen magyaros kenyérlángos. Érdemes kipróbálni, persze nem csak a bulihoz, hanem máskor is, mert nagyon finom és laktató. Nálunk a gyereknek is nagyon ízlett.

 

Magyaros kenyérlángos
Magyaros kenyérlángos

Hozzávalók a tésztához:
30 dkg sima liszt
2 dl langyos víz
1 teáskanál só
teáskanál cukor
1 dkg friss élesztő
1,5 evőkanál napraforgó olaj

a tetejére:
25 dkg füstölt-főtt házi sonka vagy sima sertés darált hús
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl sűrített paradicsom
teáskanál őrölt pirospaprika
nagy csipet só, vigyázzunk, mert a sonka is sós!
pici cukor, hogy a paradicsom savasságát enyhítse
1 db babérlevél
1 mokkáskanál őrölt bors
néhány levél friss bazsalikom
1 fej lila hagyma
15 dkg reszelt sajt
1 evőkanál zsír

Elkészítés:

Az élesztőt feloldjuk egy kevés langyos vízben. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, olajat és az élesztőt, majd a langyos vízzel összegyúrjuk és közepesen lágy, rugalmas tésztává dagasztjuk, míg a tészta felülete fényes és hólyagokat vet.

Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.

Magyaros kenyérlángos
Magyaros kenyérlángos

Amíg a tészta kel, addig elkészítjük a tetejére a ragut.
A sonkát ledaráljuk, majd kevés zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált húst, átforgatjuk. Ha nyers darált hússal készítjük, akkor értelemszerűen több ideig sütjük.
Hozzáadjuk a fűszereket és a paradicsomot, majd készre főzzük a húsos ragut és hagyjuk hűlni.

A tésztát, miután megkelt, enyhén lisztezett munkalapon óvatosan átgyúrjuk és 5 percig letakarva, pihentetjük.

Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.

A tésztát kissé kinyújtjuk, de elég csak kézzel másfél centi magasra, az ujjainkkal megnyomkodjuk és ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire. A tetején egyenletesen elosztjuk a ragut.
A lila hagymát felszeleteljük és elosztjuk a lepény tetején a bazsalikomlevelekkel együtt.

A végén az egészet megszórjuk reszelt sajttal és betesszük az előmelegített sütőbe, 220 fokon, körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük.

Miután megsült, szeletelve, még melegen fogyasztjuk.

Magyaros kenyérlángos
Magyaros kenyérlángos

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares