A Húsvéti, ünnepi asztal elengedhetetlen kelléke a tojás, a sonka, és a torma mellett, az egyszerű foszlós kalács is. Nálunk a sárga túró is ide sorolandó. Ezek nélkül az ételek nélkül, nálunk, egyszerűen nincs Húsvét. Na jó, persze, nem ezen múlik az ünnep léte, de ez egy tradíció, amit mi szeretünk. A foszlós kalács mellett, nagyon sokféle kalácsot szoktam készíteni, különböző ízesítéssel, mint ez a gesztenyés kalács.
Hozzávalók:
60 dkg simaliszt
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
3 dkg élesztő
3 evőkanál barna nádcukor
4 dkg olvasztott vaj
3 dl langyos tej, (ha lehet, házi)
1 evőkanál rum
1 mokkáskanál bio vanília őrlemény
pici só
Ez egy nagyobb kalács tésztája, én ezt mindig elfelezem és két kisebb kalácsot sütök belőle, különböző töltelékkel. Hogy a formáját megtartsa és ne legyen lapos, gyümölcskenyér, vagy őzgerinc formában sütöm meg őket.
Most is készítettem a tészta egyik feléből egy hagyományos fonott kalácsot, a másik feléből pedig egy gesztenyéset, amit koszorú formára sütöttem.

Elkészítés:
Az élesztőt, egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatom.
A lisztet nagyobb tálba szitálom, hozzáadom a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot, és egy csipetnyi sót. Összegyúrom, közepesen lágy tésztává, ekkor hozzáadom az olvasztott vajat és jól kidolgozom, hólyagosra a tésztát. Lisztezett deszkán, a tállal leborítva fél óráig kelesztem. Mikor megkelt, kettévágom és külön-külön megtöltöm, formázom a tésztákat.
25 dkg cukrozott gesztenyemassza
1-1,5 dl habtejszín
2 evőkanál rum
Ha valaki édesebben szereti, tehet hozzá porcukrot is.
A gesztenyét fellazítjuk a tejszínnel és a rummal, az egészet jól kikeverjük. Én sajtreszelőn szoktam lereszelni, ha elég hideg.
A tészta egyik felét ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk, rásimítjuk a gesztenyét és feltekerjük, mint a bejglit, majd a tekercset párszor megtekerem, mint a vizes ruhát szoktuk. A véget összeillesztem, és egy kivajazott, enyhén lisztezett pitesütőbe teszem. Konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztem, mielőtt megsütöm, a tetejét tojássárgájával lekenem.
A tetejét díszíthetjük szeletelt mandulával, vagy jégcukorral.
Előmelegített sütőben, 190 fokon, kb. 25-30 perc alatt készre sütöm.
A tölteléket az egész kalács tésztába is eloszthatjuk, de ha gazdagon akarjuk tölteni, akkor csak a tészta egyik felébe tegyük. Én így tettem.
Miután a kalács megsült, rácson hagyom kihűlni, majd felszeletelem.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’
De szép ez a kalács!Verus!Szeretnélek játékra hívni a Kutya és konyha blog írójához.http://kutyaeskonyha.blogspot.com/2012/03/fozzunk.htmlHa van kedved gyere játszani.
Szia Nelli!Köszönöm szépen, megnézem:)
Csinoska!
Anazar, köszönöm:)
Tegnap én is kalácsot sütöttem, habos fekete-erdőset, de most ebből is kérnék szépen 🙂
Imádnám a Tiédet is!:) Nagyon szeretjük őket.
Nagyon szép ez a gesztenyés kalács,finom lehet.Elvittem a receptet!Köszi!
Mellissina2, remélem ízleni fog!:)