20 dkg átszitált finomliszt
10 dkg puha vaj
2 dkg élesztő
2 evőkanál langyos tej
1 tojássárgája
csipetnyi só
1,5 kg alma
5 dkg vaj
10 dkg barna cukor
5 dkg mazsola (elhagyható)
csipetnyi őrölt fahéj
sárgabarack íz
5 tojásfehérje
5 kiskanál cukor
1/2 citrom leve
Elkészítési idő: 30-60 perc (könnyű)

Elkészítés:
Először az élesztőt langyos, cukros tejben megfuttatom, hozzáadom a liszthez, beleteszem a tojássárgáját, a vajat, csipet sót.
Azután a tésztát összegyúrom, majd kibélelem vele a sütőformát és elősütöm gázsütőben 190 fokon, 20 percig amíg halvány aranyszínű lesz.
A félig megsült tésztát kissé hűlni hagyom, majd megkenem barackízzel.
Az almát megtisztítom és vékony szeletekre vágom és vajon, cukorral megpárolom, majd lehúzom a tűzről és hozzáadom a fahéjat. Rásimítom az elősütött tésztára.
A tetejére a tojásfehérjéket cukorral és a fél citrom levével kemény habbá verem. Ráhalmozom az alma tetejére, majd beteszem a sütőbe és alacsony hőfokon (160 fok) addig sütöm, míg szépen megpirul. Hidegen vizes késsel szeletelem, akkor nem törik a hab.
Amiben sütöttem: Pitesütő almás dekorral
Tálalás: Almás desszert tányér
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’