Mivel farsangi időszak van, így nem maradhat el nálunk sem a farsangi fánk, igaz itthon sűrűn készül ez a finom édesség, mert nagyon szeretjük.
Általában, lekvárral fogyasztjuk, de finom bármilyen krémmel, pudinggal, vagy csak simán porcukorral megszórva egy délutáni kávéhoz, forró csokihoz.

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
60 g (3 db) tojássárgája
3 dl tej
3 dkg élesztő
4 dkg puha vaj
2 evőkanál cukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
2 evőkanál rum
1 csipet só
porcukor a tetejére
lekvár
Elkészítés:
Az élesztőt kevés, langyos tejben, egy mokkáskanál cukorral felfuttatjuk.
Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat, rumot, a maradék tejet, és a felfuttatott élesztőt.
Közepesen lágy tésztává gyúrjuk. mikor összeállt a tészta, hozzáadjuk a vajat és jól bedagasztjuk. Tiszta ruhával letakarjuk a tálat és kb. 45-50 perc alatt, langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és óvatosan átdolgozzuk, majd ismét letakarva pihentetjük 20 percig.
Majd sodrófával ujjnyi vastagra nyújtjuk és tetszés szerinti méretű fánkszaggatóval, vagy egy vizes pohár belisztezett szájával kiszaggatjuk. Közepükbe mélyedést készítünk. 5-10 percig hagyjuk kelni a sütés előtt.

Magasabb szélű serpenyőben, vagy lábasban, két ujjnyi olajat, vagy zsírt hevítünk, majd a kiszaggatott fánkokat, tetejükkel lefelé tesszük bele sülni, két három perc alatt megsütjük az egyik, majd a másik oldalukat is.
Vigyázva, hogy a zsiradék ne legyen túl forró, nehogy hirtelen megégjenek, belül pedig nyersek maradjanak.
Ha nagyobb fánkokat sütünk, érdemes az első felük sütésénél fedőt tenni rájuk, de a fordítás után már nem kell rá.
Miután a fánkok megsültek, papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot, porcukrozzuk és lekvárral kínáljuk.
A baracklekvárosra szavazok Veruss! 🙂 Annyira guszták ezek a fánkok, hogy fel tudnék falni vagy hármat 🙂
Szia Ami! Én is azt szeretem jobban:)) Pillanatok alatt felfaltuk, már hétvégére követelik a következő adagot a fiúk:))
Én is sütöttem a héten!:)De már megint tervben van!Szépek lettek, biztosan nagyon finomak is Veruss!
Köszi Nelli! Most közölte a kisfiam,, hogy Anya süssél ma hatlapost, holnap jöhet a fánk:) Szóval, most megyek sütögetni:)
Nagyon szépek lettek a fánkok:) Mi is szeretjük, nekem jöhet bárhogyan, gyerekek szeretik nutellával, lekvárral. Hamarosan én is újra sütök:)
Köszi Trollanyu! Nálunk is nagyon gyakran van, mert nagy kedvenc:)