Egyszerű, házi kenyér

Régóta nem veszek kenyeret csak ha nagyon muszáj, ha épp nincs időm sütni, vagy ha beteg vagyok. Általában ezt az egyszerű, házi kenyér receptet használom.  Az igazat megvallva, azóta sütök itthon, mióta van kenyérsütőgépem. De a gépet csak arra használom, hogy összedolgozza a tésztát. Sütni sosem sütök benne, mert mikor még az elején próbáltam, valahogy sosem volt az igazi.

Viszont arra nagyon jó, hogy míg az ebédet főzöm, addig ő gyönyörűen bedagasztja a tésztát, nekem csak annyi a dolgom, hogy kelesztem, átgyúrom, formázom és a sütőben megsütöm.

Sokféle kenyeret, pékárút kipróbáltam már, de aminél megmaradtam és rendszeresen készítek, ez az egyszerű, fehér kenyér recept, amit még annak idején az egyik kenyérlisztes zacskó hátulján találtam. Ehhez nem kell semmilyen extra hozzávaló, nem kell rákészülni napokkal korábban, elég csak összeállítani a tésztát, jól kidolgozni, megkeleszteni és megsütni. Persze, nagy segítség a gép, nélküle nem igen vállalkoznék arra, hogy szinte naponta süssem a családnak a kenyeret.

Mutatok párat, hogy szokott kinézni. Mert ugyebár nem mindig sikerül egyformán 🙂

Egyszerű, házi kenyér
Fehér kenyér

Hozzávalók:
abban a sorrendben írom, ahogy a kenyérsütőgép üstjébe pakolom a hozzávalókat:
0,5 dl napraforgó olaj
3 dl langyos víz
1,5 teáskanál só
1 teáskanál cukor
50 dkg kenyérliszt BL 80
1 tasak szárított élesztő

Elkészítés:

A hozzávalókat a fenti sorrendben beleteszem a gép üstjébe, dagasztásra állítom és hagyom, hogy jól kidolgozza a tésztát. Az első 5 percnél megszoktam nézni, mert van amikor még egy kanálnyi víz kell hozzá, vagy az üst sarkából szilikon spatulával ki kell szednem a felragadt lisztet.

Miután a gép jól kidolgozta a  tésztát, kikapcsolom és az üstöt kiemelem, tiszta konyharuhával letakarva, 30 percig kelesztem.

Mikor duplájára kelt a tészta, lisztezett munkalapra borítom és átgyúrom, majd hagyom 10-15 percig pihenni, hogy észhez térjen. Ezután szépen megformázom kilapítom kissé, a két szélét behajtom( kb. 4 cm) és alulról egyszerűen feltekerem, úgy, hogy tekerés közben a két végét egy kissé behúzom alulra. Néhányszor megsodrom és belehelyezem egy liszttel kiszórt kenyér formába, ebből kétfélét szoktam használni egy szilikont, vagy tapadásmentes fém formát. Tiszta konyharuhával letakarva hagyom duplájára kelni. Ekkor a tetejét bevagdosom egy éles késsel és még öt percre letakarom.

Egyszerű, házi kenyér
Egyszerű, házi kenyér

Mikor a tésztát megformázva beleteszem a formába, ekkor szoktam bekapcsolni a sütőt, 200-220 fokra, hogy kellő hőfokra melegedjen, mire a kenyeret behelyezem.
Mivel gázsütőm van, és nem süt egyenletesen, az aljába teszek egy lemeztepsit és abba öntök úgy 6 dl vizet, hogy megfelelően bepárásodjon a sütő.

Miután a kenyér szépen megkelt, a vágásoknál kinyílt, megspriccelem langyos vízzel és beteszem sülni az előmelegített párásított sütőbe. Körülbelül, 50-55 percig sütöm úgy, hogy félidőnél lejjebb veszem a sütőben a hőfokot.  Akkor jó, ha fakanál nyelével megütögetve kongó hangot ad.  Miután szép barnára sült, rácsra borítva hagyom hogy teljesen kihűljön.

Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a FacebookonPinterestenBloglovin’

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares