Az előző Baileys posztomat azzal a gondolattal fejeztem be, hogy a Baileys nem csak a pohárban, hanem a desszertekben is elképesztően finom! Ez pontosan így igaz, és hogy ezt bizonyítsam, már hozom is a következő baileys-el készült finomság receptjét, ami a közelgő Anyák napjára, akár ünnepi desszertté léphet elő.
Ez a rolád a párom kedvence lett, azt mondta annyira finom, puha és krémes, hogy egy szelet nem is elég belőle. 🙂
A krémben a Baileys nem tolakodó, nem túl alkoholos, de mégis különlegessé teszi azt. A piskótát pedig, ahogy átjárja a krém egyáltalán nem száraz, sőt szinte elolvad az ember szájában.
Mivel ez a desszert intenzíven alkoholos, csak felnőttek fogyaszthatják, gyermekeknek ne adjunk belőle! Nekik készítsünk alkoholmentes változatot!

Hozzávalók a piskótához:
6 db tojás
120 g (6 evőkanál) cukor
120 g (6 evőkanál) sima liszt
1 teáskanál vanília kivonat
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
2 dkg vaj
liszt
a krémhez:
250 ml 30%-os tejszín
100 ml Baileys Irish Cream
5 dkg cukor
2 dkg étcsokoládé
1 cs zselatinfix
a tetejére:
10 dkg étcsokoládé
3 dkg vaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, kikenünk vajjal és kiszórjuk liszttel.
A tojásokat kettéválasztjuk, egy nagyobb tálba tesszük a tojássárgákat, ezt habosra keverjük fehéredésig a cukorral, vaníliával és egy fél citrom reszelt héjával.
A tojásfehérjét egy másik tálban gépi habverővel egy csipet sóval kemény habbá verjük.

A sárgához szitáljuk a lisztet apránként elkeverve, majd óvatosan, egy fakanál segítségével forgassuk hozzá a felvert tojásfehérjét. Először csak egy kisebb adaggal keverjük teljesen simára, majd a többit is adjuk hozzá úgy, hogy ne törjük össze a habot.
A kész masszát belesimítjuk az előkészített tepsibe, majd betesszük a sütőbe és 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.
Miután betettük a sütőbe, 10 percig ne nyitogassuk a sütő ajtaját, hogy ne essen össze a piskóta tészta.
Miután megsült, egy nedves konyharuhával, vagy egy másik sütőpapír segítségével tekerjük fel és hagyjuk így kihűlni. Amíg a tészta hűl, addig készítsük el a krémet.
A krémhez:
A jól lehűtött tejszínt verjük fel a cukorral, adjuk hozzá a zselatinfixet, és a Baileyst is keverjük hozzá apránként, hogy masszív krémet kapjunk, majd reszeljünk a krémbe két nagyobb kocka étcsokoládét, keverjük el és ha ezzel elkészültünk, tegyük a hűtőbe.
A piskóta tésztát miután meghűlt, tekerjük ki és kenjük meg egyenletesen a krémmel.
A tetejére a csokoládét a vajjal, gőz fölött olvasszuk fel, keverjük egyneművé és ezzel vonjuk be a kész roládot. Tegyük a hűtőbe legalább 2 órára (de másnap még finomabb), majd szeletelve tálaljuk.
