Egy finom és gyors áfonyás desszert bármikor jólesik főleg, ha isteni házi vanília krémmel és friss gyümölcsökkel készül.
Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag réteslap
15 dkg áfonya (lehet fagyasztott)
2 db őszibarack
5 dkg barna nádcukor
5 dkg vaj
olaj
muffin sütőforma
A vaníliakrémhez:
2 tojás sárgája
1 evőkanál liszt vagy keményítő
2,5 dl tej
5 dkg barna nádcukor
1 vaníliarúd kikapart belseje
5 dkg vaj
Elkészítés:
A réteslapokat, ahogy kicsomagoljuk a rétegeket egymáson hagyva 10×15 cm-es darabokra vágjuk, majd a muffin sütőforma mélyedéseit kikenjük olajjal, és a réteslap rétegeket elforgatva kibéleljük őket.
A sütőbe tolva kb. 5-6 perc alatt megsütjük, így kis kelyheket kapunk, amibe bele töltjük az elkészített vanília krémet.
A vanília krémhez 2 tojássárgáját kikeverjük 5 dkg cukorral, a vaníliával és egy kanál liszttel vagy keményítővel, felöntjük 2,5 dl tejjel és addig főzzük, amíg besűrűsödik.
Mikor besűrűsödött, hozzáadunk 5 dkg vajat és jól elkeverjük, majd lehűtjük.
Az őszibarackot meghámozzuk, cikkekre vágva, serpenyőben vajon megforgatjuk, majd rászórunk 2,5 dkg cukrot és hagyjuk, hogy a cukor rápiruljon.
Az áfonyával ugyan így járunk el.
Miután minden meghűlt összeállítjuk a desszertet. A tészta kelyhekbe belekanalazunk a vaníliakrémből, majd a barack gerezdeket rendezzük el rajta, és a tetejére pedig ráhalmozzuk az áfonyát.
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin’